Egy tartalmas leves mellé kitűnő második fogás lehet ez a sütemény. Kínálhatjuk még egy grill-parti lezárásaként desszertnek is. Ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni.
Hozzávalók:
30 x 20 cm-es tepsihez:
1 csomag réteslap (v. leveles tészta)
15 dkg cérnametélt
5 dkg vaj
40 dkg túró
1 dl tejföl
2 db tojás
3-4 evőkanál kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
5 dkg mazsola
reszelt citromhéj
a lapok kenéséhez:
olaj
a tetejére:
1 kisebb tojás
Elkészítés:
A cérnametéltet enyhén sós vízbe puhára főzzük, leszűrjük és forrón összekeverjük az olvasztott vajjal. Ezután teljesen kihűtjük.
A túrót egy tálba tesszük, majd villával kicsit összetörjük. Ezután hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, a 2 tojás sárgáját, a mazsolát és alaposan összekeverjük.
A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként, óvatosan a túrós masszába forgatjuk.
A teljesen kihűtött vajjal összekevert tésztát is a túrós-habos masszához adjuk, és szintén óvatosan összekeverjük..
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd belehelyezünk egy réteslapot úgy, hogy a tepsi oldalát is befeddje. Ezután lekenjük olajjal, majd befedjük egy újabb réteslappal, lekenjük olajjal, és rátesszük a harmadik lapot. (Ezt már nem kell olajjal lekenni.)
Ezután a réteslapra ráöntjük a tésztás-túrós masszát, majd a tetejét egyenletesen elsimítjuk.
A töltelék tetejét egy réteslappal befedjük, majd olajjal lekenjük, rátesszük a második réteslapot és szintén lekenjük olajjal. Végül befedjük a harmadik réteslappal, a tetejét pedig lekenjük a felvert tojással.
Előmelegített sütőbe tesszük (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem) és megsütjük. A sütőből kivéve langyosra hűtjük.
Tálalás előtt a sütemény tetejét porcukorral megszórjuk, majd ízlés szerint felszeleteljük. Sokan lekvárral kínálják vagy gyümölcsmártással kínálják.
0 Megjegyzések