Valószínűleg kevesen tudják, hogy egy valódi szfinx található Horvátországban, amely a legnagyobb Európában. Bár a leghíresebb és legfontosabb szfinx Gízában, Egyiptomban található, az igazság az, hogy sok létezik belőlük elszórva szerte a világon. Ezek közül az egyik a horvátországi, amelynek külön története van.
Az elmúlt pár évben Zadar (Zára), ez a gyönyörű horvát tengerparti város a turizmus központja lett, és az a tény, hogy a legnagyobb európai szfinx is itt látható, még vonzóbbá tette az idelátogatók számára.

A hely koordinátái: 44° 7’32.03″ N 15°13’27.17″ E


Hogyan került ide a szfinx?

A szfinxet Giovanni Smirich zadari lakos rendelte meg, melyet felesége emlékére emeltetett. Giovanni 1842-től 1929-ig élt, aki valószínűleg Zadar egyik legjelentősebb lakója volt. Élete nagy részét ott töltötte, és nagyban hozzájárult a legfontosabb műemlékek helyreállításához. Giovanni rendkívüli festő volt, bár a legtöbb műve a 2. Világháború idején elpusztult.

Giovanni találkozott egy lánnyal Velencében, akit Attilia Spineda de Cataneis-nek hívtak, majd később feleségül vette és hamarosan Zadarba költöztek, ahol öt csodálatos gyermekük született.

Giovanni és Attilia fő érdeklődési körébe tartoztak az okkult dolgok, ami arra inspirálta őket, hogy egy kertet építsenek tele érdekes és izgalmas díszítő elemekkel, mint például egy kis tó tele aranyhalakkal, sőt még egy barlangot is. 1918-ban, amikor Giovanni felesége meghalt, elintézte, hogy egy szfinxet építsenek szeretett felesége emlékére. A zadari szfinx azonban nem hasonlít a többi ilyen jellegű emlékműre. Oly módon épült, hogy a kis aranyhalas tó a kezei közé került, melyben egy kagylót és egy tőrt tartott. Tehát mellső lábak helyett, mint egy normális szfinx esetében, kezei vannak ujjakkal, mintha védené az aranyhalakat. A kagyló és a tőr, valamint a mellkasára készített sas már nem látható a szobor fokozatos pusztulása miatt.

A kert legnagyobb része a 2. Világháború idején elpusztult, amikor csatatéri klinikának használták. Még nagyobb pusztítást végeztek azonban azok az emberek, aki úgy hitték, hogy kincs van a szfinx alatt elrejtve, és a megfejtett hieroglif feliratok sem segítettek sokat.