A lakosság körében egyre inkább gyakori a megjelenése a különböző kézbetegségeknek, amelyek igencsak megnehezítik az életet. A három leggyakoribb az ínhüvelygyulladás, a pattanó ujj és az alagút-szindróma.
Kialakulásukban felettébb sok és változatos tényező játszik szerepet. Az ínhüvelygyulladás - mely előfordulása a leggyakoribb - a hajlító-vagy nyújtóidegek gyulladása, okai a gyakori mobiltelefonhasználat, gépelés, a szervezetben levő góc, fogászati illetve fül-orr-gégészeti probléma között keresendőek, de szerepet játszhatnak a gyulladás létrejöttében bizonyos autoimmun betegségek is.

Az alagút-szindrómánál felettébb hasonló a helyzet, a túl sok mobiltelefon-használat, reumás gyulladás és nehéz fizikai munka mind-mind kiválthatja.
Ezzel szemben a pattanó ujj kialakulásának okai nem egyértelműek, létrejöhet visszatérő vagy súlyos ínhüvelygyulladás következtében, összefüggésben állhat a cukorbetegséggel és a köszvénnyel.

A három betegség helyes kezelése rendkívül fontos, ha nem akarjuk, hogy súlyosbodjanak problémáink. Mindhárom esetében megoldást jelenthet a gyógyszeres terápia, ám ez önmagában nem feltétlen elég, a legtöbb esetben szükség lehet fizioterápiára, a végtag - akár gipsszel történő - rögzítésére, s ha a panaszok nem enyhülnek, akár műtéti beavatkozásra.

Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa szerint megelőzhető az efféle problémák kialakulása többek között a kéz ergonómiájának változtatásával.

„Számít, mekkora a távolság az asztal és a szék között, illetve hogyan használjuk az egeret. Jó megoldás erre az úgynevezett vertikális egér, amellyel másként terheljük a kezet és ugyancsak javaslok egy csuklótámaszos egérpadot, telefonáljunk fülhallgatóval” - mondta a szakorvos.