A Svájcban menedéket kérő migránsok 40 százaléka egyszerűen eltűnt az ország befogadóállomásairól az elmúlt három hónapban – a legtöbben valószínűleg Németország felé mentek tovább. A jelenség „nagyon problematikus” svájci politikusok szerint, mivel az ismeretlen helyen tartózkodó migránsok biztonsági kockázatot jelentenek.
A menedékkérők 20-40 százalékának eltűnéséről szóló információt a svájci SonntagsZeitungra hivatkozva a Rt.com orosz állami hírportál írta meg. Kiszivárgott adatok szerintegyes állomásokon a migránsok akár 90 százalékának is nyoma veszhet. A migrációs ügyekkel foglalkozó állami szervnek arról nincs információja, hogy az állomásokat elhagyó migránsok merre mennek tovább, de valószínű, hogy Németország a céljuk.

A jelenség „nagyon problematikus”, mondta egy svájci kormányzati tisztviselő, mivel „idegenek egész hadserege válhat bűnözővé vagy prostituálttá”. A Svájci Néppárt elnöke, Albert Rosti arról beszélt, hogya menedékkérők eltűnése jelentős biztonsági kockázat, ezért az egyetlen megoldás a határok lezárása.

Svájcban az elmúlt hónapokban, az úgynevezett balkáni útvonal lezárása után emelkedett többszörösére a menedékkérők száma. A továbbhaladást tervező migránsok azért igényelnek menedékkérelmet, mert a svájci törvények szerint csak így léphetnek az ország területére.