Zeid Raad al-Husszein szerint sok a hasonlóság a holland politikus, Donald Trump, az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje, Orbán Viktor, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője, Milos Zeman cseh államfő, Norbert Hofer osztrák szabadságpárti elnökjelölt és Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának volt vezetője, a Brexitet támogató egyik brit politikus között. A főbiztos úgy vélekedett, ezeknek a politikusoknak az ideológiája közel áll az Iszlám Állam szellemiségéhez.
Szijjártó Péter közölte:

Zeid Raad al-Husszein kijelentette, hogy felháborítják a féligazságok, a hazugságok és a manipuláció. Holott pont ezek a tulajdonságok jellemzik őt magát és nyilatkozatait a legjobban. Elfogadhatatlan és felháborító, hogy egy ENSZ-bürokrata az Iszlám Állam ideológiájához hasonlítgat egy demokratikusan megválasztott európai politikust. Zeid Raad al-Husszein ezzel a nyilatkozatával teljesen alkalmatlanná vált arra, hogy bármilyen pozíciót is betöltsön az ENSZ-ben.

A külgazdasági-és Külügyminiszter szerint Husszein eddigi tevékenységével, ilyen és ehhez hasonló nyilatkozataival földig rombolta a emberi jogi főbiztosi pozíció hitelét és tekintélyét.

Forrás: MTI