A különböző szószok fogyasztása ugyan nem tűnik az étkezésed nagyon jelentős részének, mégis komoly befolyással lehet a fogyókúrádra. A legtöbb mártást nemcsak az egy napra engedélyezett kalóriák közé nem számolják be a diétázók, de nagyon sokan azzal sincsenek tisztában, miért kellene. A problémás szószok gyakoribbak, mint hinnéd: nemcsak a sült krumpli mellé öntött ketchupról van szó, de számos, a húsokat és salátákat kísérő mártásról is, amelyek észrevétlenül nagy bajt okozhatnak.
A probléma az összetevőkkel kezdődik, melyek egy részéről nem is gondolnád, hogy milyen mennyiségben vannak jelen az ételeknek jó ízt adó aprócska adagokban. Nézd meg, melyik öt típussal érdemes nagyon vigyázni a fogyókúra alatt!
Sajnos a különböző zöldségekhez nagyon jól illik a majonéz, így csábító, hogy ez kerüljön a salátára mártásként, ám a fogyókúra során ez egyáltalán nem jó ötlet. A szósz rengeteg olajat tartalmaz, így mindössze két evőkanálnyival máris 200 kalóriát viszel be. Arról nem is beszélve, hogy a bolti változatban rengeteg adalékanyag van. Ha mégis a majonéz fogyasztása mellett döntesz, ne felejts el ezzel számolni!
A tartármártás lényegében csak néhány fűszerben és néha egy kis tejfölben különbözik a majonéztől, így kalóriatartalom tekintetében hasonló a helyzet. Itt se felejts el számolni a bevitt olajjal és a sok-sok kalóriával! Különösen rossz kombináció, ha bő olajban sült ételekkel fogyasztod a mártást, ahogy szokás. Ez az anyagcserét terhelő páros szinte semmilyen diétában sem állja meg a helyét.
A csökkentett zsírtartalmú salátaöntetek ideális fogyókúrás ízesítésnek tűnnek, nem? Sajnos ez egyáltalán nem így van. A zsír hiánya nem jelenti azt, hogy ne lennének a dresszingben cukrok vagy az étvágyat növelő édesítőszerek, míg az állag javításáért, tartósításért és színezésért felelős anyagok az emésztést is lomhává teszik. A legrosszabb, hogy zsír hiányában a zöldségek zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitaminját is elveszíted, így már az egyszerű olívaolaj-balzsamecet kombináció is sokkal jobb, mint ezek a termékek.
Hiába van paradicsomból a ketchup, messze nem számít zöldségnek. A legtöbb ketchup mindössze 30-40%-ban tartalmaz paradicsomot, és azt is sűrítményből, ám a jó ízt rengeteg cukorral érik el a gyártók, ami akár 8 gramm is lehet két evőkanálban. Ez a naponta maximálisan javasolt mennyiség negyede. Ráadásul az összetevők közt is gyakran csak a kukoricaszirup bukkan fel, így előfordulhat, hogy a ketchupra nem is gyanakszol. Jó megoldás lehet, ha házi ketchupot készítesz vagy, ha odafigyelsz a fogyasztásodra!
A barbecue szósz még a ketchupon is túltesz, ha cukortartalomról van szó, melyet szintén javarészt kukoricaszirup vagy karamell formájában adnak hozzá a gyártók. Így egy két evőkanalas adagban már 12 gramm cukor található, ami máris 50 számolatlan kalória, melyet az anyagcserét terhelő mesterséges színezékek, tartósítószerek tesznek még rosszabb választássá.
0 Megjegyzések