Hozzávalók / 6 adag

Gombóc
40 dkg csirke (sültcsirkehús-maradék)
1 kg burgonya (főzni való)
só ízlés szerint
1 db tojás
15 dkg rétesliszt
2 ek szőlőmagolaj
5 db zsálya (nagy levél)

Szósz
1 közepes db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
80 dkg konzerv paradicsom
0.5 kávéskanál só
0.5 kávéskanál bors
1 teáskanál oregánó
1 teáskanál bazsalikom
1 ek marsala
1 ek balzsamecet

Elkészítés

Gombóc
A burgonyát sós vízben megfőzzük héjában, majd lehűtjük, lehúzzuk a héját, és lereszeljük, vagy krumplinyomón átnyomjuk.
Összegyúrjuk a tojással és a liszttel, ha kell, még sózzuk.
Nagy diónyi darabokat kinyújtunk kb. 0,5 cm-es körré, és beletöltünk egy púpozott teáskanálnyi húsos tölteléket. A tetejét összenyomkodjuk, két tenyerünk között golyó formájúra alakítjuk.
Vizet forralunk, sózzuk, és a gombócokat csak addig főzzük benne, míg feljönnek a víz tetejére. Akkor azonnal kivesszük.
Egy nagy tapadásmentes serpenyőben 2 ek. szőlőmagolajon 5 nagy zsályalevelet megsütünk, erre szedjük ki a gombócokat. Erős tűznél hirtelen kicsit megpirítjuk a külsejét.

Szósz
A sült csirke megmaradt szaftjában megpirítjuk a felaprított vöröshagymát és fokhagymát, majd felöntjük a jó minőségű darabolt paradicsommal. Fűszerezzük: só, bors, oregánó, bazsalikom (akár még egy kis kakukkfű is).
Hozzáöntünk 1-1 kanál marsalát és balzsamecetet, és jól összeforraljuk.
Ebből a szószból 5-6 evőkanállal hozzákeverünk a töltendő húshoz, hogy ne legyen száraz.