Hozzávalók / 4 adag

Fűszerkeverék
3 teáskanál morzsolt oregánó
2 teáskanál őrölt cayenne bors
2 teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál darált csípős fűszerpaprika
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
2 teáskanál só
1 teáskanál nádcukor

Csili
500 g száraz fehérbab
1 nagy db vöröshagyma
1 db chili (közepes)
1 kávéskanál őrölt kurkuma
1 dl olívaolaj
80 g vaj
1 csokor friss petrezselyem
bors ízlés szerint
só ízlés szerint
2.3 l víz

Elkészítés

Fűszerkeverék Elkészítése
A fűszerkeverék összes hozzávalót összekeverjük, és eltesszük egy kis aromazáró üvegben.
A sárgacsilihez 1 púpozott teáskanálnyit fogunk csak felhasználni.

Csilifőzés
A babot megmossuk, ha szükséges, átválogatjuk, és enyhén sós vízben legalább 4 órát áztatjuk.
A hagymát apróra vágjuk, a csilipaprikát összetörjük vagy összevágjuk. A bab áztatólevét leöntjük, ismét átmossuk, és lecsöpögtetjük.
Egy nagy lábasban megolvasztjuk a vajat, és elkeverjük az olívaolajjal. Kicsit megborsozzuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a csilit, majd hozzácsapunk 1 púpozott teáskanállal a fűszerkeverékből.
A hagymát, a csilit és a fűszerkeveréket 3-4 percen át folyamatos kevergetés mellett pirítjuk, és a bab hozzáadása után újabb 3-4 percen át ugyanígy, de óvatosan, nehogy leégés keletkezzen. Akár a lángot is lejjebb vehetjük erre az időre, hogy biztosra menjünk.
Felöntjük 3 dl hideg vízzel, megsózzuk, és elkeverünk benne egy kávéskanál kurkumát. Közben egy vízforralóban felforralunk körülbelül 2 liter vizet.
10 percig pároljuk az egészet fedő alatt, majd hozzáöntjük a forró vizet, és néha átkeverve, megemelt fedő alatt körülbelül 1 órát főzzük nagy lángon. A fehérbab lassan fő át, de ha kész, hamar szétesik, ezért érdemes a vége felé gyakran kóstolni. Ha nem pirítottuk elég hosszan a hagymás-fűszeres alapot, előfordulhat, hogy hab keletkezik, amit a jó végeredmény érdekében egy szűrő és merőkanál segítségével le kell mernünk.
Tálaláskor durvára vágott friss petrezselyemmel vagy korianderrel szórjuk meg.