Hozzávalók / 8 adag

Hozzávalók a linzertésztához
12 dkg finomliszt
1 kk sütőpor
1 csipet só
7.5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 db tojás
4 szál rozmaring (apróra vágva)

Hozzávalók a piskótához
3 db tojás
3 ek cukor
1 csipet só
3 evőkanál finomliszt
0.5 csomag sütőpor

Hozzávalók a krémhez
40 dkg sovány túró
200 g habtejszín
1 csomag habfixáló
10 dkg porcukor
4 szál rozmaring (apróra vágva)
1 citromból nyert citromhéj

Összeállításhoz
200 g   sárgabaracklekvár (melegítve)
3 db sárgabarack (kockára vágva)
1 csapott ek porcukor (szóráshoz)
1 db őszibarack (cikkekre vágva)

Elkészítés

Linzertészta készítése
A Hozzávalókból tésztát gyúrunk, gombócot formálunk.
A fóliába csomagolt tésztát legalább fél órára hűtőbe helyezzük.
A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kör alakot nyújtunk belőle. A tortaformát a tésztára helyezzük, és körbevágjuk. (Nekem még nem sikerült pont olyan alakúra nyújtanom a tésztát, mint a formám, de a maradék kiválóan alkalmas a torta díszítésére - én a lehullott részekből 31-est sütöttem a tetejére.)
A tésztát kicsit megbökdössük - hogy ne púposodjon fel, majd sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 10 perc alatt megsütjük a linzerlapot. Hagyjuk kihűlni.

Piskóta készítése
A Hozzávalókból a szokásos módon piskótát készítünk: a tojásfehérjét egy csipet sóval és a cukorral habbá verjük, ha már nem érezni a cukorszemeket, akkor egyesével hozzáadjuk a sárgájákat is, még egy kicsit verjük. A sütőporos lisztet kisebb adagokban szitálva, óvatosan a masszához keverjük egy lapát segítségével. Vigyázzunk, hogy össze ne törjön a hab.
A masszát sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 180 °C-on, hőlégkeverésen kb. 25 perc alatt megsütjük.
A kihűlt tésztát félbevágjuk.

Krém készítése
Összekeverjük a túrót, cukrot, sót, a citrom reszelt héját és az aprított rozmaringot.
A habtejszínt felverjük, félúton hozzáadjuk a habfixálót.
Óvatosan, kisebb adagokban a túrókrémhez keverjük a felvert tejszínt.

Összeállítás
A linzertészta lesz a tortánk alapja, ezt megkenjük a sárgabaracklekvár felével.
Ráhelyezzük a piskótatészta felét, amelynek a tetejét szintén megkenjük a lekvár másik felével.
Visszahelyezzük a tortára a karimát.
A lekvárra kerül a kockára vágott barack egy rétegben, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a túrókrémet.
Végül az egészet befedjük a piskóta másik felével, és hűtőbe tesszük néhány órára.

Tálalás
Tálalás előtt eltávolítjuk a tortakarimát, meghintjük a tortát porcukorral, és a felcikkezett barackokkal, rozmaringággal díszítjük.