Hozzávalók / 4 adag

1 db fejessaláta (nagy fej)
1 közepes db lilahagyma (sonkahagyma)
10 dkg füstölt szalonna (kolozsvári)
1 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
3 ek olívaolaj
2 ek fehérborecet
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (frissen őrölt)
1.5 l alaplé
4 db tojás
0.5 dl ecet
1 csapott ek finomliszt

Elkészítés

Az olajon kevergetve pirosra sütjük az apró kockára vágott szalonnát, majd hozzáadjuk a finomra vágott kétféle hagymát, és egy csipet sóval megpároljuk rajta.
Közben a félbevágott salátából kivágjuk a torzsáját, majd alaposan megmossuk, lecsepegtessük, és tetszés szerint vastagabb csíkokra vágjuk.
Ezután hozzáadjuk a hagymás-szalonnához, kicsit átforgatjuk rajta, majd felöntjük az alaplével és egy kevés borecettel, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk.
A tejfölt simára keverjük a liszttel, majd egy kevés levest adunk hozzá, hőkiegyenlítést végzünk, ezután behabarjuk vele a levest, jól kiforraljuk, és kész.
A tojásokat enyhén ecetes vízbe ötjük, és megfőzzük, kb. 4-5 perc alatt, hogy a közepe még kicsit lágy maradjon, majd egy hideg vízzel teli tálba rakjuk lehűlni. A kész levest ezzel tálaljuk.