Hozzávalók / 4 adag
Leves
5 dkg vaj
1 ek olívaolaj
1 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 közepes db sárgarépa
1 közepes db fehérrépa
1 közepes db zeller
1 közepes db karalábé
2 l csirke alaplé (4 db húsleveskockából)
1 csokor petrezselyem (aprítva)
0.5 csokor kapor (aprítva)
bors ízlés szerint
1 kk fűszerpaprika
só ízlés szerint (szükség szerint)
1 evőkanál finomliszt

Sajtgombóc
15 dkg trappista sajt (kis lyukú reszelőn lereszelve)
1 db tojás
3 evőkanál finomliszt
2 késhegynyi bors
2 csipet só
0.5 kk szerecsendió
Elkészítés
Leves
Egy 3-4 literes lábasban - hogy kényelmesen elférjen benne minden - a zsiradékot felmelegítjük, az apró kockákra vágott hagymát, átnyomott fokhagymát rádobjuk, kis lángon dinszteljük.
Amíg a hagymák párolódnak, a zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk, tetszés szerint.
A felaprított zöldségeket ráöntjük a hagymákra, összekeverjük, pár percig együtt pároljuk tovább, majd a tűzről lehúzva, megszórjuk a liszttel és fűszerpaprikával, összekeverjük, felöntjük az alaplével, borsozzuk.
Visszatesszük a tűzre, s addig forraljuk, amíg minden puha nem lesz.
Amíg fől, elkészítjük a sajtgombócokat.
Ha a levesben majdnem puha már minden, beleszórjuk az aprított petrezselymet és kaprot.
Legvégül, ha tényleg puha minden, a sajtgombócokat beleengedjük szépen sorba a levesbe. Azonnal ne kavarjuk meg, 1-2 perc elteltével óvatosan nyúljunk lapos fakanállal az edény aljára, úgy kavarjunk egyet. 3-4 perc múlva feljönnek a gombócok a leves tetejére. Ezután még lassú tűzön 5-7 percig főzzük, majd elzárjuk a tűzhelyet, s rövid ideig lefedve pihentetjük.
Ezek után nem marad más hátra, lehet tálalni! Jó étvágyat kívánok hozzá annak, aki elkészíti!

Sajtgombóc
Egy tálban a reszelt sajttal elegyítjük a hozzávalókat - lehet kézzel, lehet fakanállal egyneművé dolgozni.
Vizes kézzel apró gombócokat formázunk - olyan mogyorónyi nagyságúakat, mert megduzzad főzés közben -, egy tányérra rakjuk a felhasználásig.