Törökország budapesti nagykövete Sakir Fakılı arra kérte a magyar hatóságokat, hogy intézkedjenek a két budapesti alapítványi iskola ügyében, amelyek az Amerikában élő hitszónokhoz, Fethullah Gülenhez köthetők – írja a törökországi eseményekkel foglalkozó magyar nyelvű honlap, a Türkinfo.hu.
A cikk utal arra, hogy a török kormány szerint Fethullah Gülen hívei állnak a július 15-i puccskísérlet mögött. A Fethullah Gülen-mozgalom nemcsak Törökországban rendelkezett több ezer alapítványi iskolával, hanem külföldön is, a világ 170 országában közel 3 ezer oktatási intézményt alapított.

A BBC azt írta, hogy a török kormány a világ több országát kérte hivatalosan, hogy vonják vissza az országukban működő Gülen-iskolák működései engedélyét. Azerbajdzsán, Szomália és Jordánia teljesítette a török kérést, Kirgizisztán Indonézia és Kenya pedig elutasította.

A török nagykövet Sakir Fakılı a török Anadolu Hírügynökségnek adott interjúban azt mondta, hogy garantálta a magyar hatóságoknak, hogy gondoskodnak más török iskolák létrehozásáról szükség esetén a török oktatási minisztérium közreműködésével.
Forrás: napi.hu