Egy Iszlám Államba beépült, a terrorszervezet különleges egységének kiképzésén is átesett férfival készített interjút a New York Times – írja az Index.hu. A jelenleg német börtönben ülő Harry Sarfo részletesen elmondja a lapnak, hogyan utazott el Szíriába, ott miken kellett keresztülmennie, és a szervezet hogyan építi ki terroristahálózatát Európában.
Sarfo azt mondta, amikor Brémából négynapos autóúttal elutazott Szíriába, hogy ott harcoljon az Iszlám Állam oldalán, a terrorszervezet ügynökei várták, és egyből a tárgyra tértek: már nem azt akarják, hogy érkezzenek az európaiak, hanem hogy visszatérjenek a kontinensre, és segítsenek a terrorakciók végrehajtásában. „Nyíltan beszélt a helyzetről, azt mondta, csomó emberük van Európában, akik parancsra várnak, hogy megtámadhassák az európai embereket.”Ez a párbeszéd Szíriában még a brüsszeli és párizsi támadások előtt volt.

A Sarfót eligazító férfi az Iszlám Állam Emni nevű egységéhez tartozott, ami nagyjából a rendőrség és egy külső terrorvégrehajtó szervezetnek a keverékeként írható le. Ez az a hierarchikus, katonai egység, amit az Iszlám Állam rangidős szíriai működtetője, szóvivője és propagandafőnöke, Abu Mohamed al-Adnani vezet. Ő fogja össze az Emni európai, ázsiai és arab ágát, amiket egy-egy kisfőnök irányít.

Az Emni feladata, hogy újonnan érkezőket toborozzon, és terrorista harcossá nevelje őket. Itt kaptak kiképzést a párizsi merénylők, itt „nevelkedtek” azok, akik a brüsszeli bőröndbombákat gyártották, innen érkezett a tunéziai tengerparti mészáros is. Az Emninek – Sarfo szerint – százával sikerült becsempésznie a harcosait Ausztriába, Németországba, Spanyolországba, Libanonba, Tunéziába, Bangladesbe, Indonéziába, Malajziába és Törökországba. A New York Times megjegyzi, hogy Sarfo vallomását nem lehet megerősíteni, de az állításai egybecsengenek más kihallgatottakéval, és a német hírszerzés szerint is igazat állíthat. A francia, osztrák és belga hírszerzés szerint legalább 28, az Emni által kiképzett harcosról tudják, hogy az Iszlám Állam területén kívül hajtott végre vagy próbált meg végrehajtani terrorakciót. Emellett többtucatnyian lehetnek azok, akik alvósejtbe tömörültek.
Amíg Szíriában volt, más német harcosok kérték fel őt arra, hogy szerepeljen egy németeknek készülő propagandavideóban. A zászlót kellett tartania, illetve sétálnia kellett a kamera előtt, miközben szíriai harcosokat végeznek ki a többiek. Az egyik kivégző a felvétel végén odafordult hozzá, és megkérdezte: “Milyen voltam? Jól néztem ki, ahogy kivégeztem?”

Sarfo azt állítja, kiképzés közben, a fizikailag kikészült társaikkal szembeni kegyetlenkedéseket látva lett bizonytalan abban, hogy ő tényleg ezt akarja-e. A lap azt is írja, hogy az Iszlám Állam egyik újítása, hogy az akciók kitervelésébe és szervezésébe külföldieket, főként európaiakat is bevesz, ők az úgynevezett helytartók. Ilyen például a francia állampolgárságú Abu Souleymane és Abu Ahmad. Abu Souleymane neve például a Bataclan-támadáskor is előkerült. Az egyik túlélő szerint amikor túszul ejtették őket a támadók, akkor megkérdezték egymástól, hogy „felhívjuk Souleymane-t”, majd gyorsan arab nyelvre váltottak.

Forrás: pestisracok.hu