Bár sok az összeesküvés elmélet, Diana hercegnő halálát néhány végzetesen rossz döntés és egy ittas sofőr okozta...
1997 augusztus 31-én, 19 évvel ezelőtt hunyt el a walesi hercegnő. Nagy a valószínűsége, hogy a hercegnő soha nem volt szerelmes Dodi Al Fayedba, ezt a családtagok, barátok, és Diana legfőbb bizalmasa, Rosa Monckton nyilatkozatai is alátámasztják.

A hercegnő azt a nyarat és a végeztes estét Dodival töltötte. Azt akarta elérni, hogy visszaszerezze egykori kedvesét, Hasnath Khan pakisztáni szívspecialistát, aki 1997 nyarán szakított vele. A férfi félt a rá váró élettől, Diana mindenáron visszaakarta szerezni, így féltékennyé akarta tenni. Ezért volt együtt Dodival, flörtöltek és csókolóztak a kamerák előtt. Arra nem gondoltak, hogy ezzel megállíthatatlan lavinát indítanak el, hiszen mindenki kíváncsi volt az évtized viszonyára. A hercegnő 1997. augusztus 31-én halt meg. Arra azonban már kevesen emlékeznek, hogy mi történt az utolsó 24 órában, miért utazott Diana Párizsba, mi történt a végzetes baleset előtt.

Augusztus 30-án a hercegnő Dodi Al Fayed vendégeként Szardínián ébredt egy jachton. A személyzet elmondta, hogy reggel két lesifotós nagyon közel ment a hajóhoz, de sikerült elkergetni őket. A hercegnő nem foglalkozott velük, ekkor már a fiaira gondolt, akikkel két nap múlva, szeptember elsején találkozott volna Londonban. Vilmos és Harry ekkor II. Erzsébet királynő skóciai kastélyában voltak az apjukkal és a királyi család tagjaival. A hercegnő Szardíniából utazott volna hozzájuk, de Dodi rábeszélte, hogy egy nappal korábban repüljenek Párizsba, mert szeretne valamit megmutatni neki. Diana belement.

A szigetet Dodi apjának a repülőgépével hagyták el. Helyi idő szerint 15.20-kor landoltak a repülőtéren, ahol egy autó várta őket. Dodi és Diana beszálltak, az anyósülésen pedig a hercegnő testőre, Trevor Rees-Jones ült. Paparazzók követték őket Párizs előkelő negyedébe, a Bois de Boulogne-ban lévő Windsor-villába. Dodi ezt a házat akarta megmutatni a hercegnőnek. A férfi milliárdos apja 1997 nyarán vette meg a házat a fiának és Dianának, ezért vitte oda a hercegnőt. Diana megnézte a villát, de a véleménye örök titok marad. Innen az autóval - amit egy biztonsági kocsi követett a volánnál Henri Paullal - a Párizs szívében lévő Vendôme térre mentek, a Ritzbe. A hotel előtt 10 fotós várakozott, a sofőr a hátsó ajtóhoz hajtott. A hercegnő felment a királyi lakosztályba, Dodi pedig a szálló ékszerüzletébe. Tíz nappal korábban rendelt egy 130 ezer font értékű gyémántgyűrűt, melyet a hotelbe kéretett. Ezután csatlakozott Dianához. A pár 7-kor kérette a kocsit. Ezúttal Philippe Dorneau vezetett, korábbi sofőrjük, Henri Paul munkaideje lejárt. Dodi párizsi lakására mentek, 19.15-kor érkeztek meg. Azt a mai napig nem tudni, hogy míg a lesifotósok a ház előtt vártak, Dodi megkérte-e a hercegnő kezét. Rosa Monckton volt Diana legjobb barátnője, ő elmondta: ha Dianát valami öröm érte, azonnal felhívta őt. Aznap nem kereste, így szerinte, ha Dodi meg is kérte, kosarat kapott.

A hercegnő és párja a Chez Benoit Rue Saint-Martin nevű bisztróba mentek 21.30-körül Trevor Rees-Jones testőrrel együtt. Itt akartak vacsorázni, de kint és bent is sok volt a fotós, így visszamentek a Ritzbe. Ekkorra már Párizs valamennyi fotósa odagyűlt, így a hátsó ajtón mentek be a hotelbe. A szálloda éttermében ettek, majd a hercegnő a királyi lakosztályból felhívta a fiait. Ez lett az utolsó beszélgetésük. Az este folyamán Dianának jelentették, hogy a Ritz előtt váró fotósok zavarják a hotel vendégeit, így úgy döntöttek, hogy Dodi lakásában töltik az éjszakát. A szálloda előtt egy Mercedes és egy Range Rover várta őket, ezt megtévesztésnek rendelte oda Dodi. A férfi terve az volt, hogy a két várakozó autó eltereli a lesifotósok figyelmét, ők pedig a hátsó ajtón távoznak. Ezért felhívta Henri Pault, hogy egy harmadik autóval várjon rájuk hátul. Dodi valószínűleg nem tudta, hogy a sofőr addigra már egy bárban több deci alkoholt elfogyasztott, vagy ha Henri mondta is neki, nem foglalkozott vele, annyira megbízott benne. Az elterelés nem jött be, így amikor augusztus 31-én 0.20-kor elhagyták a Ritzt, a fotósok is motorra pattantak és követték a Mercedest, mely majd 200-zal száguldott - írja a nlcafe.hu.

Diana a VIP helyen ült, a járda felőli oldalon, nem volt bekötve a biztonsági öve. Mint később kiderült, sem Dodi, sem Henri Paul nem használta, csak Diana testőre, Trevor Rees-Jones. A kocsi beszáguldott a Place de l'Alma alagútba, s nekivágódott a négysávos utat elválasztó pillérek közül a 13.-ba. Henri Paul és Dodi Al Fayed azonnal meghaltak, Diana és a testőre viszont ekkor még élt, az ő életét a biztonsági öv mentette meg. Az alagútba közvetlen ezután behajtott egy taxi, Jack és Robin Firestone amerikai turistákkal. Ők később azt mondták, hogy körülbelül 15 fotós fényképezte a roncsokat, a halottakat és az életéért küzdő walesi hercegnőt. Hamarosan az alagútba ért egy véletlen arra járó orvos, dr. Frederic Malliez, aki elsősegélyt akart nyújtani, de a fotósok nem hagyták, félrelökték. Ő nem ismerte fel a hercegnőt. Nagy nehezen mégis odajutott hozzá, neki köszönhetően még életben volt, amikor megérkeztek a mentők, akiket nem a fotósok, hanem Malliez hívott ki. Stabilizálták a hercegnő és a testőre állapotát, majd hajnali kettőkor kórházba vitték. Az orvosok további két órán át küzdöttek az életéért, de nem tudták megmenteni.

A szakértők azt mondják, hogy ha Diana és Dodi a nap folyamán csak egyszer is hajlandóak lettek volna pózolni a fotósoknak, akkor azok nem üldözték volna őket egész nap. Az persze a mai napig rejtély marad, hogy akkor megúszták-e volna a végzetes balesetet vagy sem...