Bár még 30 fok körüli hőmérsékleteket mutat a hőmérő higanyszála, és reménykedhetünk a vénasszonyok nyarában, a napokban már beköszöntött a meteorológiai ősz.
Ilyenkor fontos, hogy időben megkezdjük a tudatos felkészülést a sötét, hűvös és nedves időszakra, hogy könnyebben átvészelhetjük a hideg hónapokat!

Tartsunk például egészségnapot!

* Reggeli: hársfatea, főtt müzli gabonapehelyből mazsolával, dióval vagy kókuszreszelékkel, esetleg mézzel ízesítve.

* Tízórai: szőlő, alma, körte, szilva. (Csak egyféle gyümölcsöt fogyasszunk egy étkezésnél).

* Ebéd: fejtett babból készült főzelék tükörtojással, vagy tökös lecsó hajdinakásával.

* Uzsonna: teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, sajttal, vajjal, uborkával.

* Vacsora: párolt pulyka- vagy csirkemell, esetleg hal párolt zöldséggel, friss petrezselyemmel.

Fontos, hogy közben legalább két liter folyadékot (gyógytea, tiszta víz, gyümölcslé, ásványvíz) fogyasszunk!

Tipp: Tökös lecsó hajdinával

Recept: 1 fej vöröshagymát, 1 paprikát, 1 paradicsomot, 1 gerezd fokhagymát, 1 kicsi tököt (magjával együtt) kockára vágunk, 2 kanál olívaolajjal megpároljuk.

Tegyünk bele pirospaprikát, köménymagot, borsot, majorannát, tengeri sót, majd 1 pohárnyi hajdinával (amit előtte átválogattunk, átmostunk) és 2 pohár vízzel 10 perc alatt lefedve megfőzzük, és 5 percig lefedve hagyjuk puhulni.

Friss salátával vagy savanyú káposztával tálaljuk.