Hozzávalók / 2 adag

1 közepes db sárgarépa
100 g sajt (Gouda)
60 g vaj
fűszerpaprika ízlés szerint
1 csokor snidling
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

Elkészítés

A répát megmossuk, gyökérkefével átsikáljuk, és reszelőn apróra dolgozzuk. Ugyanilyen lyukmérettel reszeljük le a sajtot is.
A répareszeléket kézzel kifacsarjuk. A levet nem kell kiöntenünk, narancslébe keverve, vagy szódával felöntve nagyon finom és egészséges italt kapunk.
Egy keverőtálban a répát, a sajtot és vajat villával alaposan összedolgozzuk, és közben sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A vajat lépésenként adagoljuk, sok múlik ugyanis azon, hogy mennyi nedvesség maradt a répában, és mennyire zsíros a sajt. Előfordulhat, hogy a jó állag érdekében több vagy épp kevesebb vajra lesz szükségünk.
A kész vajkrémet rozskenyérre kenjük fél ujjnyi vastagon, a tetejét édes-nemes fűszerpaprikával és apróra vágott snidlinggel szórjuk meg.