Az MSZP elkészített egy 10+1 konkrét javaslatot megfogalmazó „European ReUnion” címet viselő, vagyis európai újraegyesítést szorgalmazó vitairatot, amit a jövő héten ismertetnek az Európa Parlamentben. A szocialisták szerint a magyar kormány minden eszközzel azon dolgozik, hogy “kivezesse hazánkat a felvilágosult közösségből.”
Ujhelyi István szocialista EP-képviselő kijelentette, hogy ők, európai szocialisták nem szeretik olyannak az Európai Uniót, mint amilyen most, mert szerintük az “képtelen megválaszolni a feszítő kihívásokat.” – írja az ATV.

Szerinte “Orbán Viktor és a hozzá hasonló nemzeti-populisták az Unió szétverésén dolgoznak”, a szocialisták pedig annak felelős újraépítését, bölcs újraegyesítését akarják. Ujhelyi azt mondta, ezért készítették el az uniós reformcsomagot, a vitairat tartalmát pedig – amelyet a párt fórumai fognak végső formába önteni – a következő napokban fogják ismertetni az európai közösség vezetőivel.

Ha a magyar szocialisták beindulnak…

Különösen érdekes ez a fajta “megmentő ötletcsomag” a szocialisták részéről, ha arra gondolunk, hogy 2014-ben még azt nyilatkozta Szanyi Tibor, hogy szerintük tíz év alatt sem sikerült nekik “Európát, valamint a klasszikusan európai ügyeket elvinni a választókhoz. Sem itthon, sem külföldön.”

Arra pedig, hogy a magyar szocialisták hogyan működtek a hazánk körüli vitákban eddig – a folyamatos negatív propagandán kívül – jó példa volt a 2011 januári, a magyar EU-elnökség kezdetére időzített, nemzetközi EP-képviselőknek kiküldött körlevelük is, amiben 16 oldalon keresztül részletezték, mivel érdemes támadni a magyar kormányt. És akkor még nem beszéltünk a médiatörvényről, az alaptörvény módosításáról vagy éppen a Tavares-jelentésről, amelyek a baloldali politikusoknak köszönhetően nagy port kavartak és jelentősen rontották Magyarország megítélését.  A most elkészült “European ReUnion” remélhetőleg nem ilyen hatást ér majd el.

PestiSrácok.hu, Fotó: 24.hu