Terrorista sejtek helyett magányos harcosokat vet be az Iszlám Állam – állítja Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a nizzai tömegmészárlással kapcsolatban. A szakember szerint itthon nem kell korlátozni a tömegrendezvényeket.
Úgy tűnik, változtatott harci stratégiáján az Iszlám Állam (IS) és ezzel a korábbinál is veszélyesebbé vált a terrorszervezet. – Míg a tavaly novemberi párizsi, vagy az idei brüsszeli merényletek idején terroristasejtek 6-8 tagját is mozgósítottak, újabban egyszemélyes hadseregként használja szimpatizánsait az IS – hívta fel a figyelmet Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Lokálnak adott nyilatkozatában.

Annak, hogy nem csoportban, hanem egy-egy fővel hajt végre gyilkosságokat a szervezet, tisztán látszott a „haszna” a tragikus nizzai események kapcsán is. – Ugyan melyik titkosszolgálat figyel fel rá, ha valaki teherautót bérel? És ha ez még szemet is szúr, ugyan hol találnak olyan bírót, aki emiatt rács mögé dugna bárkit is? – vetette fel Tarjányi.

Több migráns, több veszély

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint Európának szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy minél több bevándorló érkezik Európába, annál nagyobb lesz a terrorveszély. Rogán Antal azt is mondta, hogy Európa jelentős részén az állampolgárok szembefordultak a bevándorlással. – Magyarország az első, amely hajlandó figyelembe venni az emberek véleményét, ezért lesz október 2-án népszavazás – közölte a miniszter.

Bár Európában a közelmúltban nem volt rá példa, de a gépjárművel elkövetett támadás nem új módszer. Az elmúlt években tucatnyi gázolásos merényletet hajtottak végre például izraeli célpontok ellen is. A csütörtöki merénylet átgondoltságát bizonyítja az időpontválasztás is. – A francia rendvédelmi szervek tagjai hullafáradtak az Európa-bajnokság, a Tour de France kerékpárverseny, illetve a szakszervezetek tüntetései miatt – hívta fel a figyelmet a szakértő. Az elmúlt hónapok viszonylagos nyugalma pedig azt a feltételezést erősíthette, hogy Franciaország megvédte magát a terrorral szemben. Június 14-e Franciaország születésnapja, Francois Hollande államfő éppen aznap jelentette be, hogy visszavonják a lassan egy éve életben lévő rendkívüli állapotot kihirdető határozatot.

Tarjányi úgy látja, itthon nem kell tartani hasonló támadásoktól. – Magyarország szerepe annyira elenyésző a terrorizmus ellen folytatott harc nemzetközi hadszínterén, hogy nem számít célországnak, ezért nincs szükség a tömegrendezvények korlátozására – vélekedett.

Mint ismert, csütörtök este egy tunéziai származású férfi a nizzai tengerparton teherautóval hajtott bele a nemzeti ünnepen összegyűlt tömegbe. Mohamed Lahouaiej Bouhlel két kilométer hosszan ütötte el az embereket, közülük 84-en haltak meg és több mint 100-an sebesültek meg. A 31 éves férfit a rendőrök lőtték le, később az IS magára vállalta az akciót.