A migránsok először azt hihették, hogy a nagy szakállú férfiak muszlim hittestvéreik, ám valójában csetnikekkel találták szembe magukat…
Élelmiszert árusító migránsokat kértek számon a szerbiai Csetnik Mozgalom aktivistái, és annak vezetője Bratislav Živković. A nacionalista csetnikvajda egy belgrádi autóbuszmegállóban kérte számon az országban illegálisan tartózkodó férfiakat, amiért azokat a konzerveket és más tartós élelmiszereket árusították, amelyeket mint humanitárius segélyt kaptak a Vöröskereszttől.

“A mi népünk nektek enni ad, ti pedig árusítjátok azt?” mondta nehezményezve Živković a migránsoknak.

A magát csetnik elöljárónak kinevezett férfi a kommunális rendőrséget is értesítette, akik azonban elutasították az intézkedést, mivel -mint mondták-. ahhoz nincs felhatalmazásuk.

Ez azonban tovább dühítette a borotválatlan csetniket, hiszen a közelmúltban számos olyan eset történt Szerbiában, amikor dinnyeárusok, utcai zenészek vagy koldusok ellen indokolatlan durvasággal léptek fel a kommunális rendőrök és a belügyi szervek dolgozói.

Az érezhetően feszült fellépés és némi konzerv rugdosás hatására azonban a migránsok is jobbnak látták, ha összeszedik a portékájukat és továbbállnak.

A migránsok egyébként nem tévedtek nagyot, hiszen Szerbiában “hagyománya” van az élelmiszercsomagok illegális árusításának, főképpen a hozzájuk hasonlóan hámvasbőrű lakosság körében. Hiszen emlékezzünk csak vissza, ki nem evett a NATO bombázások után a piacokat ellepő konzervekből a ’99-es és a 2000-es évek elején.