Hozzávalók / 10 adag

800 g gyöngybab
30 g repceolaj
350 g vöröshagyma
20 g fűszerpaprika
10 g só
10 g bors
10 g csípős fűszerpaprika
10 gerezd fokhagyma (zúzott)
10 g római kömény
2500 g víz
150 g parasztkolbász
180 g sonka (házi, füstölt)
350 g csirke (füstölt mell vagy comb)
250 g füstölt tarja
80 g kacsazsír
1 ek szódabikarbóna (a bab áztatásához)

Elkészítés

Előző este áztassuk be a babot annyi forró vízbe, ami bőven ellepi, és tegyünk a vízbe egy púpozott evőkanál szódabikarbónát. Ha kemény, száraz a sonka, amit használnánk, áztassuk be azt is.
Másnap áztassuk be a római tálat meleg vízbe egy-két órára. (A tetejét is!) Vágjuk fel a hagymát csíkokra, és pirítsuk meg az olajon. Húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a fűszerpaprikát, majd visszatéve a tűzre pirítsuk folyton keverve egy percig. Öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a többi fűszert, forraljuk pár percig. A sóval legyünk óvatosak, vegyük figyelembe a húsok sósságát is. (Mindezt akár előző este is elvégezhetjük, akkor másnap már csak össze kell minden önteni és belökni a sütőbe.)
Öntsük le a babról (és sonkáról) a vizet, öblítsük le. Terítsük a bab felét a római tálba, helyezzük rá a húsokat (egyben), öntsük rá a lé felét, majd fedjük le az egészet a maradék babbal, és öntsük le a lé másik felével. A kacsazsírt kis darabokban tegyük a tetejére. Tegyük rá a fedőt, toljuk a sütőbe, és főzzük 2-3 órát 200 fokon. Ekkor ellenőrizzük, puha-e a bab, a legkeményebb fajta hús (esetünkben a sonka). Ha még nem, hagyjuk még fél-egy órát.
Ha kivettük, keverjük át, ellenőrizzük, megfelel-e a sűrűsége, elég sós-e. Ha túl sűrű, adhatunk még hozzá vizet, vagy főzhetjük fazékban még 10 percet, ha túl híg. Végül vegyük ki a húsokat, villával tépdessük őket kis darabokra, karikázzuk fel a kolbászt, és keverjük újra a babhoz.