Hozzávalók / 5 adag

Túró készítése
2 l tej (zsíros, nem tartósított)
2 citromból nyert citromlé
1 ek almaecet

Rudi készítése
5 ek porcukor
1 késhegynyi só
0.5 citromból nyert citromhéj
1 kávéskanál vanília aroma
10 g zselatin
50 g víz
200 g étcsokoládé
2 ek tej
20 g vaj

Elkészítés

Túró készítése
Két liter tejet tegyünk fel melegedni (fontos, hogy ne tartósított tej legyen és a zsírosabb fajta). Ne várjuk meg, amíg felforr, amikor elkezd buborékozni, habosodni, akkor vegyük le a tűzről, és öntsük bele a két citromból kifacsart levet és az egy evőkanál almaecetet.Keverjük meg, és pár másodperc alatt kiválik a túró.
Egy sima szűrőbe öntsük bele, csöpögtessük le, és ami fent marad a szűrön, azt tegyük félre kihűlni. Általában kb. 300 gramm körüli mennyiség lesz belőle, abból mérjünk ki 250 grammot.

Rudi készítése
Tegyük a tálba a túrót, adjuk hozzá a porcukrot, akár vaníliás cukrot is, a reszelt citromhéjat, vaníliát, egy csipetke sót. Keverjük össze alaposan.
Az étkezési zselatint (por) tegyük egy kicsi mikrózható tálkába, öntsük fel a langyos vízzel (egy rész zselatin, öt rész langyos víz). Keverjük össze, és hagyjuk állni pár percet. Pár perc múlva tegyük be a mikróba, 5 mp-enként állítsuk le, és keverjük meg. Elég csak jól felmelegíteni, vigyázzunk, hogy véletlenül se forrjon fel. Ezt kb. négyszer ismételjük meg. Természetesen lehet tűzön is csinálni. A lényeg, hogy ne forrjon fel.
A zselatint tegyük a túrós masszába, kézi habverővel dolgozzuk össze az egészet, majd tegyük be a hűtőbe minimum egy órára.
Kb. 10 db rudi lesz ebből a mennyiségből. Vegyünk a vizes kezünkbe egy kis masszát, csináljuk hengereket. Sokkal egyszerűbb, ha használunk hozzá folpakkot (abba csavarjuk bele, majd ki). Sorakoztassuk tálcára a kis hengereket, majd tegyük be a mélyhűtőbe egy picit. Amíg hűlnek, addig csináljuk meg a csokimázat.
Az étcsokit tegyük egy lábosba, tegyünk bele egy kis tejet és a vajat. Kezdjük el melegíteni, semmiképp se forraljuk fel, mert akkor csomós lesz. Addig melegítsük, amíg folyós állaga nem lesz. Amint kész, akkor a fagyos rudikra öntjük. Nekem soha nem lesz szép, de igyekszem:-), nem is érdekel, mert nagyon finom lesz. A kész rudikat tároljuk hűtőben.