A Patrióta Európaiak a Nyugat Iszlamizációja Ellen (Pegida) nevű mozgalom 2014-ben alakult. Bár az utóbbi időben csak pár ezren vesznek vészt az általuk szervezett drezdai felvonulásokon a fél évvel ezelőtti 20-25 ezres tömegekhez képest, korántsem kell azt hinni, hogy eltűnőben van az iszlám európai terjeszkedése ellen fellépő német mozgalom – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Werner Patzelt a Drezdai Műszaki Egyetemen politológusprofesszora.
Ha a radikálisan rendszer- és elitellenes lázadók mai generációját a politikai felszín alatt gomolygó magmának nevezzük, az egyik vulkán kétségkívül a Pegida mozgalom – véli Werner Patzelt, aki szerint a mozgalom népszerűségét jól bizonyítja, hogy a Facebookon 204 ezer rajongójuk van, míg a kormányon lévő kereszténydemokratáknak (CDU) 107 ezer.

Az egyetemi tanár a Drezdában született, elit- és idegenellenességéről elhíresült mozgalmat, valamint annak kapcsolódási pontjait az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párthoz behatóbban is kutatja. Idei, hatszáz oldalas Pegida című könyve hatalmas vitákat váltott ki. – Az odabenn fortyogó magma nem más, mint kétség aziránt, hogy az európai jóléti államok fennmaradhatnak, a politikai elit iránti bizalmatlanság és az a jelenség, hogy a bevándorlás nagyságrendje nincs összhangban az integrációra tett igyekezettel. Más hasonlattal élve a Pegida csak a jéghegy csúcsa – mondja a professzor.

Állítása szerint a mozgalom nem más, mint az Európában terjedő jobboldali populizmus egyik megnyilvánulása. A politológus a mozgalmat erőteljesnek nevezi, amely annak ellenére, hogy nincs pártokéhoz hasonló szervezettsége, nagyon hatékony tud lenni. Szerinte a Pegida sokféle ember gyűjtőhelye, ahol csupán 5 százaléknyi a szélsőjobb-náci ideológiát, 20 a jobboldali radikális eszmét képviselő személy, a legtöbben csupán annyit szeretnének, ne úgy folyjon a bevándorlás Németországba, mint most.

Mint mondta, a kereszténydemokraták által hosszú éveken át folytatott középre húzó – a szociáldemokratákkal versengő – politika azt eredményezte, bár folyamatosan a szocdemektől sikerült választókat nyerniük, közben a jobboldalon engedtek megjelenni egy vákuumot. És ide nyomulhatott be egy új, populista erő.