Hozzávalók / 4 adag

A fánkhoz:
340 g finomliszt
2 teáskanál sütőpor
3 teáskanál só
90 g barna cukor
1 teáskanál szerecsendió
50 g vaj (olvasztott)
2 db tojás
100 g tejföl
2 teáskanál vanília aroma

A mázhoz:
200 g porcukor
2 teáskanál vanília aroma
50 ml víz

Sütőzsiradék
A fánkhoz:
400 ml napraforgó olaj

Elkészítés

A fánkhoz:
Egy elektromos mixer segítségével kb. 2 perc alatt elkeverjük a cukrot, a tojásokat, a vajat és a vanília aromát.
Ezt követően hozzáadjuk a tejfölt és az összes száraz hozzávalót. Jól kikeverjük.
Egy meglisztezett felületre kanalazzuk a tésztát. A tésztára is hintünk a lisztből, majd kézzel szép simára kidolgozzuk. Gombócot formázunk belőle, és kb. 1 ujjnyi vastagra sodorjuk a tésztát.
Egy nagy, kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk, és minden nagy kört még kiszaggatunk egy kis kör alakú kiszúróval.
A tűzhelyen felmelegítjük az olajat, majd belehelyezzük a fánkokat. Mindegyik oldalát aranybarnára sütjük.
Egy papírtörlővel bélelt tálcára helyezzük a kisült fánkokat.
Hagyjuk őket hűlni.

A mázhoz:
A porcukrot a vanília aromát és a vizet kikeverjük. A máznak folyósnak kell lennie, de nem szabad túl vékony réteget képeznie a fánkokon.
A fánkokat egyenként belemártjuk - az alját és a tetejét is - a mázba. Egy rácsra helyezzük a fánkokat, és hagyjuk, hogy megszilárduljon a máz rajta.