A főváros közelében levő szakaszon feltehetőleg egy műszaki hibás vasúti szerelvény okozta a szombat esti több kilométeres avartüzet.
A katasztrófavédelem Üllő és Monor, illetve Monor és Pilis között szombaton késő éjjel eloltotta az avartüzet, így éjfél előtt nem sokkal újraindulhatott a vonatforgalom. A vonatok azonban jelentős késéssel érkeznek meg a végállomásukra.

A Mávinform szombat éjjeli közleményében felidézte, hogy szombat este másfél órán át Pestszentlőrinc és Vecsés között sem közlekedtek a vonatok avartüzek miatt. A Budapest-Debrecen vasútvonalon így jelentős késések alakultak ki. A torlódások, kényszerű várakozások miatt a vonatok menetrendje csak vasárnap hajnalban állhat helyre.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapja szerint a Pest megyei és a fővárosi tűzoltók egy csoportja az elmúlt órákban folyamatosan vizsgálta a vasúti töltést Monor és Vecsés között. Több helyen még kisebb tüzek gyulladtak, amelyeket kéziszerszámokkal és puttonyfecskendővel oltottak el, de ezek miatt késő éjjelig nem lehetett megindítani a vonatforgalmat az érintett, forgalmas szakaszon.

A fővárosi és a Pest megyei adatok összesítése alapján összesen 22 tűzoltóegység 87 tűzoltója dolgozott az este folyamán Budapest és Monorierdő között a több kilométer hosszan égő vasúti töltés lángjainak megfékezésén. Fővárosi, Pest megyei, hivatásos és önkéntes, valamint repülőtéri tűzoltók is részt vettek az oltásban.

A tüzeket feltehetőleg egy elhaladó műszaki hibás vasúti szerelvény okozta, amelyet azóta félreállítottak.