Csupán egyetlen meccs maradt hátra az idei, franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságból: vasárnap Portugália és Franciaország csaphat össze az aranyéremért. A döntő előtt az NB II-re készülő SZEOL SC hátvédjét, Gajág Gergőt kérdeztük az esélyekről és a tornáról.
Már csak ketten maradtak: a Franciaországban zajló labdarúgó Európa-bajnokság vasárnap elérkezik a döntőjéhez, amelyet majd a magyar válogatottal egy csoportból induló, és a mieinkkel 3-3-s döntetlent elérő Portugália játszik a házigazda, valamint a torna nyitó és záró meccsét is játszó Franciaország ellen. Mindkét csapat hasonló körülmények között jutott el a fináléig, mármint ami az elődöntőket illeti: a két gárda egyaránt 2-0-ra hozta a saját meccsét, a luzitánok Wales-t intézték el a döntőbe jutásért, míg Antoine Griezmannék a regnáló világbajnok németeket gyűrték le ilyen arányban. „Egyáltalán nem gondoltam erre a párosításra, pont azt mondtam az elődöntő alatt, hogy megnéztem volna egy német-francia döntőt, de a foci ilyen, egy győzelemmel ott lehet lenni a döntőben” – utalt a SZEOL SC hátvédje, Gajág Gergő arra, hogy a Cristiano Ronaldo vezette portugál együttes mindössze egy győzelmet aratott a tornán eddig lejátszott hat meccse alatt a rendes játékidőt tekintve, 2004 után azonban még is ott lehet a torna fináléjában.

A portugálok történetük során még soha nem nyertek Európa-bajnokságot, míg a francia együttes 1984 és 2000 után, amikor mindkétszer rendezőként nyert, harmadjára ülhet fel Európa trónjára, amennyiben győzelmet arat a vasárnap 21 órakor kezdődő döntőben – a SZEOL bekkje szerint pedig meg is teszik ezt, Gajág Gergő sima, 2-0-s francia sikert vár a döntőben. „Jobb formában lévő játékosaik vannak, mint Portugáliának, mint Dimitri Payet és Antoine Griezmann, akik most rúgják a gólokat, rettentően jó idényük volt. Persze Cristiano Ronaldónak is, de ő nagyon egyedül van a portugáloknál, nagyon más az, amikor egy Paul Pogba, vagy más neves játékosok játszanak mögötted, mint a franciáknál” – fogalmazott Gajág Gergő.

A SZEOL hátvédje kifejtette, ennyire Eb-t még nem élvezett, mint az ideit, ami persze nagyban köszönhető annak, hogy volt kinek szurkolni végre, annak köszönhetően, hogy a magyar válogatott is részt vett az Eb-n. „Persze a belgák elleni nyolcaddöntőt követően is követtem a tornát. Teljesen élvezhető volt ez az Eb. Nem érdemeltünk 4-0-t a belgák ellen, de szerintem az ország is így érezte ezt, önmagában óriási szó, hogy odáig is eljutottunk, méghozzá veretlenül” – tért ki a magyar válogatott szereplésére a szegedi együttes hátvédje.

Gajág Gergő elmondta, a meccseket nem csak szurkolóként, hanem kicsit szakmai szemmel is nézte, méghozzá inkább a csapatjátékot figyelte a tornán, mert például csapatával is hasonló futballt játszottak, mint amit Izland játszott az Eb-n. „Szerintem a mai modern foci teljesen átment ebbe a stabil védekezésből kiinduló kontrajátékba, ebből lehetett tanulni, Ákossal is (Tóth Ákos, a SZEOL SC vezetőedzője – a szerk.) is beszélgettünk erről, minden szempontból hasznos volt az Eb” – tette hozzá Gajág Gergő.

A SZEOL játékosai számára nem volt hosszú a nyári pihenő: június ötödikén még bajnokit játszott az NB III Közép csoportjában a gárda, azonban mintegy két héttel később egy rávezető héttel már elkezdték a felkészülést a következő, immáron NB II-s szereplésre, míg július 31-én már ismét bajnoki vár a csapatra, a másodosztály első fordulójában a szegedi rangadón a Szeged 2011-Grosics Akadémia vendégei lesznek Grünvald Attiláék. „Rövid volt ez a két hét, de azt kell mondjam, nem elég rövid, mert már alig vártam, hogy visszajöjjünk, mégiscsak az NB II-re készülünk, rettentően vártam már, hogy elkezdjük, de ezt látom mindenkin, jól fogunk kinézni szerintem, jó szezon vár ránk. A csapat fele kicserélődött, kell még idő ahhoz, hogy összecsiszolódjunk. Ez messze nem lesz tökéletes, majd talán a tavaszra, de mindenképpen jó úton haladunk” – tekintett a hamarosan rajtoló idényre Gajág Gergő.