Hozzávalók / 2 adag

1 db csirkemell filé
3 csapott ek finomliszt
2 ek olívaolaj
2.5 dl víz
0.5 teáskanál csípős fűszerpaprika
1 kávéskanál só
1 kávéskanál fokhagymapor
4 ek méz
4 ek mustár

Elkészítés

Négy darab, átlagos méretekkel rendelkező csirkemellfilét felvágunk háromszor két centis, szabályos téglatestekre. Megforgatjuk őket 3 evőkanál lisztben.
Egy kiváló teflonbevonattal rendelkező serpenyőben/wokban, ami elég széles, hogy egymáson tolongás nélkül elférjenek a csirkedarabkák, szétterítünk 1 vagy 2 evőkanál olíva- vagy étolajat, ízlés és az edénybe vetett bizalmunk függvényében. Közepes lángon felforrósítjuk az olajat, és 5 percig rázogatva pirítjuk a húst benne, közben szépen megpirul rajta a lisztréteg. Egy része meg le is pereg és összecsomósodik az olajban, ez nem gond, majd elmúlik.
Az 5 perc leteltével ráöntünk az egészre 2,5 dl langyos vizet. Hozzáborogatunk egy fél kiskanál chiliport, vagy ha lángot szeretnél lehelni, többet; egy kiskanál sót, kiskanál fokhagymaport vagy 1-2 gerezd zúzott fokhagymát. Kb. 20 percig forraljuk továbbra is közepes lángon, ha addigra teljesen puha a hús, akkor elég, ha nem, akkor még 10 perc. Eddigre a leve is sűrűsödik. Ha sűrűbbnek szeretnénk, merjünk ki a léből egy fél bögrével, fél evőkanál lisztet keverjünk el benne, és öntsük vissza a húsra.
Öntsünk hozzá 4 evőkanál mézet, 4 evőkanál mustárt, keverjük el, hagyjuk 3 percig együtt forrni az egészet. Kóstoljuk meg, ha több chilit, fokhagymát kérnénk bele, akkor tegyünk még ezekből, és hagyjuk még egy percet a tűzön. Aztán kész is.
Mehet főtt rizsre, lehet belapátolni.
Haladó kurzus keretében lehet hozzá párolt répát, borsót, akármit is kevergetni. Ha épp nem diétázunk, (1-2 dl) tejszín is önthető hozzá a mézzel és mustárral együtt.
(A képen látható kis pöttyök a tanuló kalandvágyát illusztrálják, adott hozzá egy kis olasz fűszerkeveréket. Nem ártott meg a fogásnak.)