Megszólalt szombaton a német kancellár a péntek este müncheni lövöldözéssel kapcsolatban.
Németország nehéz szívvel gyászolja a müncheni lövöldözés áldozatait – mondta Angela Merkel Berlinben.

A kancellár sajtónyilatkozatában kormánya nevében kifejezte együttérzését a szeretteiket gyászoló embereknek és mielőbbi teljes gyógyulást kívánt a sebesülteknek.

Azt ígérte: a hatóságok mindent megtesznek az eset feltárásáért. Emellett mindent elkövetnek azért is, hogy kiderítsék, miként radikalizálódott a hétfői würzburgi iszlamista támadás “menekültként érkezett” elkövetője.

Mindkét eset olyan helyen történt, ahol “bármelyikünk lehetett volna”, ezért “mindenkit meg tudok érteni”, aki ma szorongva közelít nagyobb csoportosulásokhoz és a kérdés jár a fejében, hogy biztonságban van-e – mondta a kancellár.

Ilyen helyzetekben bizakodással tölthet el a biztonsági szervek professzionális munkája és a lakosság segítőkészsége – tette hozzá, kiemelve, hogy Münchenben a rendőrség és a mentők “a legjobb értelemben véve a polgárok segítői és védelmezői” voltak, a müncheniek pedig higgadtan reagáltak és segítettek a rászorulóknak, “megnyitották otthonukat idegenek előtt”.

Éppen ez a szabadság és a kiállás egymásért adja “Németország legnagyobb erejét” – mondta Angela Merkel.

A külföldről érkezett támogató és részvétnyilvánító üzenetekről szólva hangsúlyozta, hogy “sok barátunk van az erőszak és a terror elleni harcban”.