6 ezer eurós, azaz 1 millió 800 ezres büntetést szabtak ki egy katolikus fenntartású gondozóotthonra Belgiumban, miután megtagadta az eutanáziát gondozottjuktól.
Ez az eset nagy vihart kavart, többen az eutanáziát támogatók köréből példaértékűnek nevezték. A katolikus ápolási otthont a 74 éves nő családja feljelentette, majd az eset után a tüdőrákban szenvedő asszonyt hazaszállították.

A bíróság az otthont 3 ezer eurós pénzbírságra büntette, tovább az asszony három gyerekének további ezer-ezer eurós kártérítés megfizetésére kötelezte. Az otthonban ugyanis megtagadták az eutanáziát a beteg asszonytól.

A bíróság szerint az ápolóotthonnak nem volt joga az eutanázia visszautasításra lelkiismereti okok miatt. A család ügyvédje szerint egyértelmű, hogy egy intézmény sem avatkozhat bele a doktor és a beteg közti megállapodásba.

A belga törvények szerint kórház és gondozóotthon nem tagadhatja meg az eutanáziát egy pácienstől sem. Ugyanakkor az Egyház határozott kijelentése eutanáziát nem engedélyez semmilyen körülmények között sem.

A Doktor Halál néven ismertté vált Wim Distelmans, -a nevét arról kapta, hogy sok eutanáziát engedélyezett már -üdvözölte az ítéletet.

“Nagyon fontos esetnek lehettünk tanúi. Legközelebb, ha egy intézmény meg akarja tagadni az eutanáziát, kétszer is meg kell gondolnia azt. Kórházakban és gondozói otthonokban még mindig vannak ilyen esetek, amikor elutasítják a beteg kérelmét az eutanáziára” – mondta az orvos – írja a szemlelek.blog.