Hozzávalók / 3 adag

0.5 db közönséges tök (hatalmas, vagy 1 közepes)
1 db tojássárgája
1 dl napraforgó olaj
1 ek mustár
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
2 ek tejföl (20%-os jó minőségű)
1.5 ek citromlé
1 nagy db vöröshagyma

Elkészítés

A megpucolt, felkockázott tököt egy lábasba tesszük, és jól megsózzuk, majd 0.5 dl vizet öntünk alá. Többre nincs szükség, mert ereszteni fog a tök is. 15-20 percig fedő alatt pároljuk.
Ezalatt házi majonézt kavarunk a tojásból, mustárból, olajból, amit ízlésünk szerint fűszerezzük sóval és borssal; majd egyenletessé keverjük a tejföllel.
A leszűrt tököt a durvára vágott hagymával botmixerrel pürésítjük, majd nagyon vékony lyukú „szitaszűrőn” átpasszírozzuk (szerintem a duplán vett géz is jó). Erre azért van szükség, mert kevésbé lesz vizenyős a krém (nekem majdnem 2 dl lé jött még így ki).
Végül a pépet összekeverjük a majonézzel, sózzuk-borsozzuk, ha még kell, és belekeverjük a citromlevet is.
Kenyérre kenve uborkával és paradicsommal az igazi.