A hadsereg péntek este bejelentette, hogy átvette a hatalmat, a török kormányfő szerint viszont csak kísérletet tettek a hatalomátvételre. Robbanások és lövések hallatszanak Ankara és Isztambul utcáin. Helyszíni beszámolók szerint összecsaptak a rendőrség és a hadsereg erői.
Fotó: twitter
Péntek este az NTV hírtelevízióban közölte Binali Yildirim török kormányfő, hogy “katonai puccskísérlet van folyamatban Törökországban”. Mindenkit nyugalomra intett, és biztosította a lakosságot, hogy “a török demokrácia győzedelmeskedni fog, a puccsot megkísérlőket szigorúan megbüntetik”. Azt mondta, hogy a hadsereg egy frakciójáról van szó. Hozzátette: mozgósították a biztonsági erőket, hogy “megtegyék azt, ami szükséges”.

Az NTV török hírtelevízió által sugárzott beszédében leszögezte: “a parancsnoki láncon kívül” hajtották végre a törvényellenes akciót. Yildirim hangsúlyozta: “a nép által megválasztott kormány hivatalban marad. Ez a kormány akkor távozik, amikor az emberek így döntenek.”

Lezárták az isztambuli repteret és a Boszporusz-hidakat

Nem sokkal később azonban egymást követték a puccsra jellemző események. A média arról számolt be, hogy lezárták az isztambuli Boszporusz-hidat és a Győzedelmes Mehmed szultán hídját, a főváros, Ankara felett pedig katonai repülők és helikopterek repültek át, fegyverropogás hallatszott.

Helikopterről tüzet nyitottak a török hírszerzés és rendőrség épületére Ankarában. Tankokról sugárzott felvételt a török NTV hírtelevízió, amint a páncélosok az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtér felé közelítenek. A parlament épületét tankok vették körül, és szintén fegyverropogás hallatszott.

A török hadsereg lezárta az isztambuli repülőteret, felfüggesztették az összes járatot, valamint a katonák elfoglalták a kormány épületét Ankarában, behatoltak az állami televízió épületébe is.
Fotó: twitter
Üzentek a puccsisták

Az említett események közben a puccsisták több vonalon is kommunikáltak a nyilvánosság felé. A hadsereg közleményt adott ki még az este folyamán, amelyben bejelentette, hogy átvette a hatalmat “a demokratikus rend megőrzésének és az emberi jogok védelmének érdekében”. A puccsista katonák nyilatkozatot juttattak el e-mailben a törökországi médiaszerveknek, s abban jelezték, hogy a jövőben fenn akarják tartani az ország eddig érvényben lévő külkapcsolatait. A híradások ugyanakkor megállapították, hogy ennek az üzenetnek a hitelességét egyelőre nem lehet megállapítani.
Fotó: twitter
Túszokat ejtettek

A CNN Türk tévé szerint túszokat ejtettek a török katonai főhadiszálláson Ankarában, köztük van a vezérkari főnök is. A kormányhoz közeli Anatolia hírügynökség “hitelt érdemlő forrásokra” hivatkozva jelentette: a vezérkari főnököt, Hulusi Akar tábornokot túszként tartja fogva a katonák egy csoportja, amely – mint a jelentés fogalmaz – “felkelést kísérelt meg”. Ezután jelentették be, hogy kijárási tilalmat és katonai igazgatást vezettek be Törökországban.

Egy elnökségi forrás arról próbálta meggyőzni a lakosságot, hogy Törökországban az államfő és a kormány kezében maradt a hatalom. Hozzátette, hogy a politikai vezetés nem fog eltűrni egyetlen kísérletet sem a demokrácia aláásására.
Török katonák az isztambuli Taksim téren. Fotó: EPA
Ekkor erősítették meg először azt az értesülést, miszerint Recep Tayyip Erdogan államfő biztonságban van. Maga Erdogan ezután egyenes adásban szólalt meg a CNN Türk televízióban.

A televízió egyik női riporterének a mobiltelefonjáról adott nyilatkozatában biztosította a lakosságot, hogy ő még mindig az ország államfője, és arra sarkallta az embereket, hogy tartsanak ki, menjenek ki az utcára. Leszögezte: a puccskísérletet a hadseregen belüli kisebb csoport hajtotta végre, és szerinte ez a próbálkozás kudarcra van ítélve. Úgy fogalmazott, hogy egy “párhuzamos struktúra” által bátorított lázadási kísérletről van szó. Hangsúlyozta: erre megfelelő választ adnak majd.

Felszólította az embereket, hogy menjenek ki az utcákra, az egész nemzet fogjon össze, tagjai gyülekezzenek a tereken, így adjanak választ a lázadási kísérletre. Jelezte, hogy a felkelők drága árat fognak fizetni a bíróságokon. Bizonyosnak mondta, hogy az államcsínykísérlet rövid időn belül befejeződik.
Recep Tayyip Erdogan török elnök hívei tüntetnek az isztambuli Taksim téren 2016. július 16-án hajnalban. Fotó: EPA
Az igazságügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a török elnök első számú ellenfelének tartott Fethullah Gülen emigrációban élő muzulmán hitszónokhoz hű katonák hajtották végre a puccskísérletet. Erdogan azzal vádolja Gülen Hizmet (Szolgálat) nevű hálózatát, hogy beszivárog egyebek között a török igazságszolgáltatás és a biztonsági erők soraiba, valamint “párhuzamos államot” épít ki Törökországon belül a hivatalos állami vezetés megdöntésére.

Eközben egy magas rangú török tisztviselő közölte: nem úgy tűnik, hogy a hadseregen belül széles körű támogatottsága lenne a puccsnak.

Forrás: MTI / M1 / Twitter