A demokratikusan megválasztott török kormány támogatására hívott fel az amerikai elnök, Moszkva szeretné, ha minél hamarabb visszatérne a stabilitást és a rend Törökországba. Az ENSZ nyugalomra, az EU a demokratikus intézmények tiszteletben tartására szólított fel.


Washington

Barack Obama amerikai elnök a demokratikusan megválasztott török kormány támogatására hívott fel – közölte a washingtoni Fehér Ház, miután a török hadsereg egy része hatalomátvételt kísérelt meg. A washingtoni közlemény szerint Obama telefonon megvitatta John Kerry amerikai külügyminiszterrel a helyzetet, s egyetértettek abban, hogy minden törökországi félnek a választások útján hatalomra került kormányt kell támogatnia.  Obama és Kerry egyetértett abban is, hogy a törökországi események minden szereplőjének önmérsékletet kell tanúsítania, el kell kerülnie az erőszakot és a vérontást.

Moszkva

A Kremlt mély aggodalommal töltik el a törökországi események, és utasította az illetékes orosz tisztviselőket az orosz állampolgárok mihamarabbi hazatértének segítésére – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szombatra virradóra. Peszkov újságíróknak elmondta: Vlagyimir Putyin orosz elnököt folyamatosan tájékoztatják a török puccskísérlet fejleményeiről.

Az elnöki szóvivő közölte: a törökországi események túl gyorsan változnak ahhoz, hogy pontosan tudni lehessen, mi történik, mindazonáltal Oroszországot aggasztja a kialakult helyzet, és szeretné Törökországba a stabilitást és rendet visszatérni látni, valamint azt, hogy a kimenetel jogszerű legyen. Hangsúlyozta, hogy bárki kezében is legyen az irányítás Törökországban, az orosz állampolgárok biztonságának a garantálása rájuk hárul.

Berlin

Törökországban tiszteletben kell tartani a demokratikus rendet és mindent el kell követni az emberéletek megóvása érdekében – közölte Angela Merkel német kancellár szóvivője Twitter-üzenetében, miután a török hadsereg egy része szombatra virradóra megkísérelte átvenni a hatalmat.

London

Boris Johnson brit külügyminiszter a Twitteren mély aggodalmát fejezte ki. A londoni külügyminisztérium azt tanácsolja az állampolgárainak, hogy egyelőre kerüljék a nyilvános helyeket Törökországban.

EU

A demokratikus intézmények tiszteletben tartására szólított fel Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője péntek este, miután a hadsereg Törökországban hatalomátvételt kísérel meg. Az ulánbátori Ázsia-Európa csúcstalálkozón (ASEM) tartózkodó Mogherini Twitter-üzenetében tudatta, hogy Mongóliából is kapcsolatban áll Brüsszellel és az Európai Unió ankarai képviseletével.

ENSZ

Nyugalomra szólított föl Törökországban Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár péntek éjjel. A világszervezet egyik szóvivője közölte, hogy a főtitkár szorosan követi a török katonai puccskísérlet fejleményeit.

Teherán

Mohammad Javad Zarif Irán külügyminiszter a Twitteren mély aggodalmát fejezte ki a török “krízis” miatt. A stabilitás, a demokrácia és a biztonság Törökországban mindenekelőtt való – hangsúlyozta.

MTI