Hozzávalók / 10 adag

1 l tej
7 db tojás
23 dkg cukor
1 csipet só
1 tk citromlé
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

A tejet a 15 dkg cukorral valamint a vaníliás cukorral forráspontig melegítjük.
Közben 4 tojás fehérjét a sóval, a citromlével és a fennmaradó 8 dkg cukorral kemény habbá verjük.
A habot 2 db evőkanál segítségével az éppen csak gyöngyöző tejbe szaggatjuk, és fedő alatt alacsony hőmérsékleten, 2-3 percig gőzöljük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire szedjük.
A 4 tojássárgáját és a 3 egész tojást habosra keverjük, és lassan adagolva hozzáöntjük a forró tejet.
Majd kis lángon vagy vízgőz felett folyamatos kevergetés közben 85°C-ra melegítjük. Ha ezt a hőmérsékletet túllépjük, kicsapódik a tojás, és "ikrás" lesz!
A kész madártejet üveg vagy porcelán tálba öntjük, és a habgaluskákkal együtt szobahőmérsékletűre hűtjük.
Ezt követően a galuskákat a madártejre helyezve, légmentesen lefóliázzuk, és alaposan kihűtjük a hűtőszekrényben (4-6 óra).