Hozzávalók / 10 adag

800 g vajbab
1600 g víz
350 g vöröshagyma
45 g vaj
45 g teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
10 g só
10 g fűszerpaprika
10 g római kömény
10 g fokhagymapor
5 g bors
1 ek szódabikarbóna (a bab áztatásához)

Elkészítés

Áztassuk be a babot előző este forró vízbe, egy púpos evőkanál szódabikarbónával.
Másnap öntsük le a vizet, és öblítsük le a babot. Vágjuk fel a hagymát kockákra.
A vaj és a liszt kivételével minden hozzávalót tegyünk a kuktába, zárjuk le gondosan, majd a legmagasabb fokozaton kezdjük el melegíteni.
Ha felforrt, vegyük le a hőfokot minimumra, és főzzük a babot egy órát. Várjunk 15-20 percet, mielőtt kinyitnánk a kuktát.
Eközben készítsük el a rántást a vajból és lisztből, ízlés szerint világosra vagy sötétebbre, majd húzzuk le a tűzről.
Nyissuk ki a kuktát, merjünk ki egy keveset a bab levéből, keverjük el a rántással alaposan, majd öntsük az egészet vissza a babra. Forraljuk össze, és ha pár perc után besűrűsödött a főzelék, készen is vagyunk.