Nincsen ebben semmi új, persze, csak hát nem mindegy, hogy ki mondja ezt. Nos, történetesen a minap Georges Berthoin, az 1951-ben létrejött Európai Szén- és Acélközösség (European Coal and Steel Community) megalapítóinak egyike nyilatkozta ezt egy vele készült interjúban. Az express.co.uk-ra feltett videofelvételben Berthion nem köntörfalaz. Már az ötvenes évek elejétől kezdve az EU célja az európai nemzetállamok eltörlése az Európai Egyesült Államok létrehozása volt:
„Az álmunk egy békés, stabil, megbízható, jóléti Európa volt, amely folyamatosan fejlődik. Minden a tervek szerint alakult, hiszen 1957-ben létrejött az Európai Gazdasági Közösség, majd a következő nagy lépés az 1973-as brit csatlakozás volt. A 90-es években reálissá vált, hogy a volt szocialista országok is csatlakoznak az Európai Unióhoz, ami létre is jött 2005-ben. Eddig minden konfliktust el tudtak simítani az unió országai, de most a migránsválság úgy tűnik végleg meghiúsítja a nagy tervet, az Európai Egyesült Államok létrejöttét. Nagy-Britannia népszavazást tart június 23-án a kilépésről. Ha a britek kilépnek, minden bizonnyal más országok is követik majd őket, és több évtizedre vagy évszázadra elfelejthetjük az egységes Európát.”

Az interjú után a britek ki is nyilvánították kilépési szándékukat az EU-ból. Mindenesetre beszédes nyilatkozat Berthoin-é. Van benne azonban egy bökkenő. A britek kilépése és ennek hatására más EU-tagállamok várható kilépése egyáltalán nem azt jelenti, hogy elfelejthetjük az egységes Európát. Európa a nemzetállamok egységén alapul jó ideje, alapja pedig a görög-római és keresztény örökség – tetszik, nem tetszik. Nem lehet egy szuperhatalomnak ráülnie a kontinensre büntetlenül, és feje fölött dönteni sorsáról!

Természetesen nagyon is szükség lenne – már csak az iszlám terjeszkedés megakadályozása miatt is – egy egészséges, a nemzeti identitások megbecsülésén alapuló európai kulturális, gazdasági, kereskedelmi együttműködésre, de – hangsúlyozandó – csak a fentebb jelzett kettős örökség elfogadásával. Az EU azonban erre teljesen alkalmatlan.