Egereken végzett kísérletekkel igazolták, hogy a fahéj fogyasztása jó hatással van a tanulási képességekre.
Nem csak a süteményeink válhatnak finomabbá tőle, de a fahéj egy másik előnyös oldalára is fényt derítettek a Rush Egyetem egészségügyi központjának kutatói. Egereken végzett kísérletekkel ugyanis bizonyították, hogy a tanulási képességekre is jó hatással lehet ez az ízletes fűszer. A tanulmány azért is igen hasznos, mert eddig csak keveset tudtunk arról, hogy milyen idegrendszeri folyamatok miatt lesznek egyesek rossz tanulók. - írja az Index.

A most felfedezett mechanizmusban a hippokampusznak van fontos szerepe, az agynak ez a kis része szervezi és tárolja az információkat. A kutatók azt találták, hogy a rossz tanulók agyában kevesebb a CREB fehérje, és több a GABAA receptor alpha5 alegysége (GABRA5), mint a jó tanulókéban. A kutatásban részt vevő egerek szervezete az elfogyasztott őrölt fahéjból nátrium benzoátot állított elő, és pont ezt a vegyi anyagot használják más esetekben az agykárosodás kezelésére is.

A módosulások összességében javították a rosszul tanuló egerek memóriáját és tanulási képességét, ez derült ki a labirintusos kísérletekből, amiket többször megismételve végeztek el a kísérleti állatokon. Kalipada Pahan, a kutatócsoport vezetője szerint ez lehet a legegyszerűbb és legjobb mód arra, hogy a rossz tanulók jobb teljesítményt érjenek el. A tudósok viszont azt is megállapították, hogy az eleve jól tanuló egerek képességeit nem fokozta a fahéj.