Átlagosan 2,5 fokkal melegebb hőmérsékletet tartanak ideálisnak a nők, mint a férfiak. Több oka is van, hogy miért fázósabb a gyengébbik nem.
A sztereotípia fázósabbnak tartja a nőket, míg a férfiak inkább a nagy meleg miatt szenvednek. Holland kutatók kimutatták, hogy a nők kényelmesebben érzik magukat, jobban tudnak koncentrálni a munkára, ha 2,5 Celsius-fokkal melegebb van az irodában, mint amit a férfiak jónak tartanának - írja az Index.

Több tudományos magyarázata is van ennek. Az egyik, hogy a zsírszövet elég jól megtartja a meleget, míg az izomról ennek az ellenkezőjét mondhatjuk el, könnyebben távozik belőle a hő. A nők szervezetében átlagosan magasabb a zsírszövet aránya, a férfiak pedig izmosabbak, ez viszont nem azt jelenti, hogy a nők kevésbé fáznának. Épp ellenkezőleg: a férfiak szervezete gyorsabban hűl vissza, míg a nők a hővesztést drasztikusabban élik meg, ezért ők előbb nyúlnak takaróért. Az anyagcserében is adódnak nemi eltérések, és alapvetően ezek az okai annak, hogy a férfiak jobban érzik magukat a hidegben.

Evolúciós okai vannak továbbá annak, hogy a nők keze és lába nehezebben melegszik fel, mint a férfiaké, az ereik ugyanis nagyobb mértékben húzódnak össze. A nők kéz- és lábfejének hőmérséklete is körülbelül 1,6 Celsius-fokkal alacsonyabb, mint a férfiaké. Ezért érzik azt, hogy hiába bújnak be a takaró alá, a végtagjaik még mindig fáznak. Emellett a hormonok is részt vesznek a belső hőmérséklet szabályozásában; a menstruációs ciklus, a terhesség és a fogamzásgátló tabletták egyaránt hatnak a test melegére.