Néhány napon belül életbe lép az az új törvény, amely ismét gyökeresen megfogja változtatni a migránshelyzetet Magyarország déli határain.
A magyar parlament tavaszi ülésszakának utolsó napján hétfőn, egy nyári szünet előtti törvénydömpingben 26 előterjesztést fogadtak el, köztük a menekültügyi eljárások további gyorsításáról is döntöttek, amely hatással lesz a határ menti területeken élő magyarság mindennapjaira is.

A törvény szerint azokat a migránsokat, akik szabálysértéssel, így például előre megbontott határzáron, gépjárműben elrejtőzve léptek be illegálisan Magyarországra, és azokat 8 kilométeren belül elfogják a hatóságok, akkor visszakísérik a belépési pontra, és az új törvény értelmében gyorsított eljárásban kiutasítják őket Magyarországról, vissza Szerbiába.

A magyar rendőrség és a határrendészek már egy ideje fokozottan készülnek a frissen elfogadott törvény végrehajtására, de maguk is attól tartanak, hogy zavargások lehetnek – tudta meg portálunk. Hiszen egyrészt a migránsok sem fognak könnyen hajlani arra, hogy visszavezessék őket Szerbia irányába, így a nagyobb csoportokban vonuló határsértő migránsok akár agresszívé is válhatnak a náluk kisebb létszámú intézkedő hatósági személyekkel szemben.

A magyar-szerb határszakaszon szolgáló rendőrök munkáját jól ismerő informátor a DélHírnek elmondta: “Baljós jel volt, hogy kiskunhalasra is kisebb harckocsikat telepítettek a napokban, mint ahogy az is, hogy Orbán is vihar előtti csendről beszélt a médiában. Ezért többen attól tartanak, hogy az egész törvény csak arról szól, hogy csináljanak a népszavazás előtt egy kampányhangulatot, egy olyan kemény helyzettel, mint amilyen tavaly Horgosnál is kialakult. Ezt erősíti meg az is, hogy eddig még a belügyi dolgozók sem igazán hallottak olyan esetet, hogy egy migráns vissza lett volna toloncolva, azokból akiket a bíróság kiutasított. Akárhogyan is van egy biztos, valami készül, és a határrendészek gyakorlatilag egyöntetűen félnek!”.

Az előzetes információk szerint huszadikától hajtják végre a törvényalkalmazás próbáját a magyar hatóságok és huszonötödikétől pedig élesben is alkalmazzák azt. Ennek értelmében pedig a Délvidék északi, zömében magyarok által lakott területeire ömlesztik majd vissza a migránsokat, akik, ahogyan azt a macedón-görög határon is tapasztalni lehetett, még inkább feszülté és agresszívabbá tudnak válni egy ilyen helyzetben. Informátorunk arról is beszámolt, hogy várhatóan Szerbiában, a határ menti magyar falvakban több befogadóállomást is kell majd nyitni, amennyiben a visszatoloncolások sikerrel járnak.

Eközben a szerbiai politika is éles tiltakozásba kezdett. Egy tegnapi sajtótájékoztatón Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter kérte számon Magyarországot. Mint mondta Belgrád magyarázatot követel a magyar hatóságoktól a migránsokról szóló új törvényről, majd kiemelte Szerbia nem fogja megengedi, hogy Magyarországról erővel küldjenek vissza migránsokat!

A helyzet ezáltal pedig egyre jobban éleződik, meglehet, hogy az új törvény megtöri majd az Orbán-Vučić románcot?

Ismét puskaporos hordóra ültették a migránshelyzetet, amely nagy eséllyel néhány napon belül robbanni fog.

Forrás: delhir.info