A hamvas egyetemista és a milliárdos üzletember szenvedélyes,  hatalomról és alárendeltségről szóló szexuális viszonya romantikus köntösbe burkolt egy régi tabut. A szürke ötven árnyalatának elsöprő sikere óta létjogosultságot nyert a bilincs az ágyban.
Az ilyen típusú viszonyokban a  domináns felet az izgatja, ha irányíthat, az alárendeltnek pedig a kiszolgáltatottság okoz örömet. Klasszikus értelemben vett szexuális kapcsolat gyakran nem is jön létre, a gyönyört a kiszámíthatatlanság, a másik fölötti uralkodás és a fájdalom okozza. A partnerek többnyire megállapodnak egy menekülőszóban, aminek az a lényege, hogy ha az alárendelt fél kimondja, akkor ott, abban a pillanatban vége van annak, ami éppen történik. Az ilyen típusú viszonynak fontos része a bizalom, hiszen mindenkinél máshol van a határ.

De vajon aberráció vagy csupán egy kis fűszer a szexuális életben a BDSM? Kató szerint már az is ebbe a kategóriába tartozik, ha beköti a párja szemét egy selyemsállal, és az ágyhoz bilincseli.

– Hihetetlenül izgató, hogy nem tudja, mi történik vele a következő pillanatban. Ilyenkor én irányítok, de ez nem jelenti azt, hogy önző módon uralkodom. A kikötözős játékok feldobják a szexuális életünket. A cél az elnyújtott orgazmus és nem a fájdalom – magyarázta a lány, aki kedvesével gyakran hódol ennek az élvezetnek.

A BDSM szélsőségesebb formájában a teljes önalávetés vagy a másik totális uralása a lényeg. Ez a szerepjáték egyébként a hagyományos szexuális életet élők számára is vonzó fantáziakép. Egy felmérésben 1500 ember vallott szexuális fantáziáiról, és kiderült, hogy a domináns szerepről a nők 46,7, a férfiak 59,6 százaléka fantáziált, míg az alárendelt szerep a nők 64,6 százaléka és a férfiak 53,3 százaléka számára volt vonzó. A szakemberek szerint egyébként a BDSM akkor tekinthető betegségnek, ha valaki rá akarja kényszeríteni a partnerét, vagy ha ez a viselkedés az élet bármely más területére hatással van.

a swzürke ötven árnyalata
Dakota Johnson és Jamie Dornan már A szürke ötven árnyalata második részét forgatja
A szürke titka
E. L. James erotikus könyve, A szürke ötven árnyalata a kritikusoktól kapott hideget-meleget, mégis az utóbbi évek legnagyobb sikere a piacon. A szado-mazo elemekre épített, szexuálisan túlfűtött regény és film egyaránt kasszasiker lett. Christian és Anastasia közhelyes története a tiszta lelkű szűz és a mocskos, perverz milliárdos románca, amit sokan magával ragadónak tartanak. Sikerének titka valószínűleg nem a silány módon megírt és sablonosan filmvászonra vitt sztori, sokkal inkább az, hogy megmutatja a szex piszkos részleteit, és nyakon önti egy jó adag romantikával.


Full length portrait of women and man playing sexual game, Image: 152367384, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy
(Profimedia, Alamy)
Mi is az a BDSM?
A BDSM gyűjtőszó az angol Bondage & discipline (B&D), Domination & submission (D&S), Sadism and masochism (S&M) szavakból származó rövidítés, magyarul a „kötözés-fegyelmezés, dominancia-alávetettség és szadizmus-mazochizmus” fogalmakat jelöli. A BDSM-ben szélsőségesen elválik az irányító és az alárendelt szerepe. Az aktív fél az utasításokat adó úr (dom) vagy úrnő (domina), a passzív pedig a szenvedő, vagyis a szolga (sub).