Hozzávalók / 4 adag:
Leveshez:
1-1,2 kg egész csirke
2 db petrezselyem + zöldje
2 db sárgarépa
1 db kisebb karalábé
1 db kisebb zeller+zöldje
1 db vöröshagyma
1 db fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
fekete bors (egész)
cérnametélt

Gombóchoz:
5 dkg gomba
1 db tojás
10 dkg búzadara
csipet őrölt bors
pár szál petrezselyemzöld

Elkészítés:
A megtisztított csirkét megmossuk és darabokra vágjuk.
Hideg vízbe feltesszük főni. Amikor felforrt, habját leszedjük, beletesszük a fűszereket és takarék lángon lassan (éppen, hogy csak gyöngyözzön, hogy szép tiszta színe legyen),   főzzük kb. fél óráig.
Majd beletesszük a megtisztított zöldségeket.
Amikor a benne levők megfőttek, pár perc pihentetés után leszűrjük.
Míg fő a leves, elkészítjük a gombócot. A gombát alaposan megmossuk és apróra vágjuk. A tojást felverjük, sózzuk, borsozzuk, folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a búzadarát, a gombát és az aprított petrezselyem zöldjét.
A masszából kicsi gombócokat formálunk.
Forrásba lévő, sós vízben kifőzzük, amíg fel nem jönnek a felszínre, majd leszűrjük.
Megfelelő mennyiségű leszűrt levesbe belefőzzük a cérnametéltet.