A török rendőrség lefoglalta a világ minden tájáról küldött segélyeket Cizre körzet megtépázott népe számára, ahol több mint három hónapja kijárási tilalom van, és amelyet teljesen elpusztítottak az állami erők.
A Rojava-i Segélyezési és Szolidaritási Társaság által küldött segélyt a rendőrség különleges csoportjának rajtaütése alatt foglalták le. A rendőrségi rajtaütés oka, hogy „csak a helyi kormányzóság oszthat segélyt”. A rajtaütés három órán keresztül zajlott és minden élelmiszert, orvosi segélyt és ruhát lefoglaltak a rendőrség erői. A társasághoz tartozó egyik gépjárművet is elvitték.

„Meg akarják állítani a munkánkat, de…”

Ramazan Karabal, a társaság egyik tagja közölte, hogy a rajtaütés törvénytelen és önkényes volt, és az állam meg akarja akadályozni, hogy segítség érkezzen Cizre népének a Ramadan alatt. „Az állam azt üzeni, hogy semmit sem tehetsz nélküle,” – közölte Karabal.

„A rendőrség fenyegetett minket”

Karabal úgy írta le a rendőrség magatartását, hogy „közölték velünk, hogy akármi történik, nem engedik szétosztani a segély.” Karabal azt is elmondta, hogy a „rendőrség azt mondta nekünk, szüntessük meg a társaságot és ne álljunk ellen, különben mindnyájunkat letartóztatnak.” „Nincs törvény Cizre-ben,” – foglalta össze Karabal.

Többen jelentettek hasonló incidenseket, mely során az állam azzal próbálja „megnyerni” magának a kurdokat, hogy meggátolják, hogy a civil társadalmi szervezetek működjenek, ehelyett állami forrásból juttatnak élelmiszert, egészségügyi ellátást és menedéket azok számára, akiket érint a konfliktus.