Korábban a szíriai külügyminisztérium minősítette behatolásnak azt, hogy amerikai katonák érkeztek az arab országba. A napokban Törökország kijelentette, hogy ha támadás éri szír területről, akkor megszálja a határ közeli területeket. Lavrov megjegyezte: Moszkva az orosz légierő jelenléte miatt kételkedik abban, hogy bárki is szárazföldi támadásra szánná el magát Szíriában.

A politikus elégedettségét fejezte ki az orosz-amerikai katonai koordinációval, valamint azzal kapcsolatban, hogy Genfben közös központot hoztak létre a tűzszünet betartásának ellenőrzésére. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy sokan vannak, akik véget akarnak vetni a fegyvernyugvásnak.

Lavrov expanziós törekvésekkel vádolta meg Ankarát, amely Irakban Bagdad beleegyezése nélkül állomásoztat csapatokat. Úgy vélekedett, Washingtonban tökéletesen értik, hogy Törökország képes a jelenleginél is jobban destabilizálni a helyzetet Szíriában.

Lavrov az orosz SzU-24-es bombázó Törökország általi lelövését, “bűncselekménynek és hibának” nevezte, hozzáfűzve, hogy ez utóbbi “rosszabb, mint egy bűncselekmény”. Mint mondta, “lehetetlen”, hogy az incidens megismétlődjön, mert ennek biztosítására Oroszország mindent megtett, “és ezt a törökök is tudják”.

Forrás: oroszhirek.hu