A politikai vetélytársak előszeretettel titulálják xenofóbnak a jobboldali német AfD-t, amely a napokban hirdette meg politikai programját, melynek fő üzenete: Nincs helye az iszlámnak Németországban. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a németek 60 százaléka egyetért ezzel az állítással.
A Bild és az INSA közös kutatása kimutatta, drámai változás állt be a múlt évben a német társadalom iszlámhoz való hozzáállásában. 2015 januárjában még a németek 37 százaléka mondta azt, hogy az iszlámnak van helye Németországban. a legújabb adatok viszont most 15 pontos zuhanást jeleztek, ma már csak a megkérdezettek 22 százaléka látja szívesen az iszlámot az országban.

Az AfD szavazók körében ez az arány toronymagas, 92 százalék. A pártok támogatói közül, egyedül a zöldek táborában növekedett az iszlámot támogatók száma: 39-ről 42 százalékra.

A vallással szembeni elutasítás azonban nem feltétlenül jelenti a muszlim emberek elutasítását. A válaszadók mindössze 30 százaléka mondta azt, hogy nem szeretne együtt élni muszlim emberekkel. Majdnem 50 százalék úgy nyilatkozott, hogy nincs különösebb baja a muszlim emberekkel.

A kutatások eredményei elsősorban az iszlamizációtól való félelmet testesítik meg. A németek 46 százaléka tart attól, hogy az ország irányítását a politikai iszlám hívei veszik át.

Az AfD a múlt héten jelentette be radikális programját, amelyben többek között a mecsetépítések, a burka nyilvános viseletének betiltását tűzték ki célul. A párt kritikusai úgy vélik, az AfD xenofób és az emberek félelmeire építkezik. Németország Muszlim Tanácsa pedig egyenesen a náci ideológiához hasonlította a párt programját.

Forrás: atv.hu / RT