Az ENSZ, a Világbank és az Egészségügyi Világszervezet közös felmérése alapján Szingapúr lett a világ legegészségesebb országa.  A Bloomberg ranglista sorra vette az 1 miliónál népesebb államokat és felmérte a lakosok egészségét illetve az arra leselkedő veszélyeket.
Egy ország általános egészségi állapotának meghatározásához több változót használnak: a születéskor várható életkort, a leggyakoribb halálokokat, az egészségügyi kockázatokat (dohányosok, elhízottak és magas koleszterinszintűek száma), illetve a fertőző betegségek ellen beoltottak számát.

Szingapúr nyerte el az első helyet, utána jön Itália majd Ausztrália. Hatodik lett Izrael (az egyetlen közel-keleti ország a top tízben), míg az amerikai kontinens államai még a top 2o-ba sem kerültek be.  Anglia 21-ik lett, Magyarország az 54-ik.

A lista legalján szerepelnek az afrikai országok (az óriási csecsemőhalandóság és az immunizáció hiánya miatt). A világ legegészségtelenebb országa a lista szerint Szváziföld, de alig előzi meg Lesotho, Csád és Mozambik.

A felmérés szervezői szerint más eredmények jönnének ki, ha az “egészség” fogalmát nem a várható élettartam, hanem az életminőség szerint határoznák meg. A szegényebb országok lakói általában sokkal elégedettebbek az életükkel, mint a gazdagabb államokban élők.

A világ legegészségesebb országai:
1.Szingapúr
2. Olaszország
3. Ausztrália
4. Svájc
5. Japán
6. Izrael
7. Spanyolország
8. Hollandia
9. Svédország
10. Németország

A világ legegészségtelenebb országai
1. Szváziföld
2. Lesotho
3. Kongói Köztársaság
4. Csád
5. Mozambik
6. Burundi
7. Malawi Köztársaság
8. Angola
9. Uganda
10. Kamerun

Forrás: www.independent.co.uk