Azt már eddig is tudtuk, hogy a hangulatunk évszakonként változik, de a Liege-i egyetem kutatói szerint ez a kognitív (gondolkodási folyamatokkal kapcsolatos)  funkciókra is igaz. Az amerikai lapokban megjelent tanulmány szerzői egy éven át mérték 28 fiatal IQ-szintjét és memóriáját, míg a fenti eredményre nem jutottak.
A résztvevők minden teszt előtt öt napot töltöttek egy földalatti laborban, mesterséges megvilágítás mellett, hogy kiküszöböljék a természetes fény (illetve hiánya) okozta változásokat. Ezután a rövid távú memóriájukat mérték – funkcionális MRI-vel figyelve az agy tevékenységét. Az IQ-teszt eredményei egész évben egyenletesen jók voltak.

A kutatók azonban észrevették, hogy évszakonként  az agy más és más területei aktiválódtak a feladatok elvégzéséhez. A legaktívabb periódus nyáron volt, míg az őszi napforduló után egyre nehezebben izzottak be a neuronok. A rövid távú memória ősszel működött a legkönnyebben, míg tavasszal a kísérleti alanyok hamarabb felejtettek.

A kísérlet során minden alany ugyanannyit pihent és dolgozott, az eredmények tehát megbízhatóan mutatják, hogy a tavaszi fáradtság nem csak a testet érinti. Nyugodtan megmondhatjuk így a főnöknek, hogy a márciusi feladatokkal nehezebben fogunk megbirkózni – és ezt tudományosan is igazolni tudjuk! 

Forrás: Santé magazine