A tavaly novemberi párizsi vérengzések három támadójának adatlapját is megtalálták az Iszlám Államnak terrorszervezet napokban kiszivárgott nyilvántartásában - közölte egy német oknyomozó újságíró csoport.
A terrorszervezett úgynevezett határrendészeti hatóságának iratai között van Samy Amimour, Ismael Omar Mostefai és Fouad Mohamed Aggad adatlapja. Ők öltek meg 90 embert tavaly a párizsi Bataclan koncertteremben. Már mindhárman halottak: ketten felrobbantották magukat, egy terroristát pedig a kommandósok öltek meg.

A Südduetsche Zeitung című lap és két regionális közszolgálati műsorszolgáltató, az NDR és a WDR közös tényfeltáró munkacsoportja szerint a három francia több társukkal együtt 2013. december 18-án ment Szíriába, az Iszlám Állam ellenőrzése alatt lévő területre. Akkor töltötték ki a 23 kérdésből álló kérdőívet, amelyen azt is megkérdezték tőlük, hogy a harcos és az öngyilkos merénylő pozíció közül melyiket választják. Mindhárman harcosnak jelentkeztek.
Az Iszlám Államtól szerzett dokumentumokban megtalálható a párizsi merényletsorozat egyik kitervelője - a támadások után agyonlőtt - Abdelhamid Abaaoud neve is. Őt jelölte meg "kezesként" egy fiatal belga terrorista-önkéntes, aki valószínűleg szoros kapcsolatban volt a merényletsorozat szökésben lévő másik szervezőjével, Salah Abdeslammal.

Az iratok között van Charaffe el-Mouadan adatlapja is, akit a szemtanúk szerint a Batalcanban gyilkoló terroristák támadás közben emlegettek, és kapcsolatba akartak lépni vele. A megszerzett dokumentumokról a Sky News brit hírtelevízió azt jelentette, hogy 22 ezer önkéntesről van benne szó. A Südduetsche Zeitung, az NDR és a WDR tényfeltáró csoportja szerint valójában nagyjából 22 ezer - 2013-ból és 2014-ből származó - dokumentum került ki a terrorszervezettől, de számos adatlapból két példány van, így jóval kevesebb emberről, valószínűleg csak néhány ezer önkéntesről vannak információk az anyagban. Az iratok feldolgozása azonban még folyamatban van, írja az MTI.