Provokatívnak és destabilizálónak nevezték az amerikaiak az iráni ballisztikus rakétakísérleteket.
Samantha Power, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete közleményében ítélte el a múlt heti rakétateszteket. Amerika mellett egyébként Franciaország is amiatt aggódik, hogy Irán olyan rakétákat tesztel, amelyek alkalmasak nukleáris robbanófejek hordozására is. 

Érdekes, hogy Irán ezt nem cáfolta, annyit mondtak, hogy rakétáik csak védelmi célokat szolgálnak, és csak hagyományos robbanófejjel vannak felszerelve, nem nukleárissal - írja az MTI. Arról tehát nem beszéltek, hogy a ballisztikus rakétáik képesek-e nukleáris tölteteket hordozni. Samantha Power azt írja közleményében, hogy fel fogjuk vetni ezeket a veszélyes rakétaindításokat közvetlenül a Biztonsági Tanács előtt, a hétfői egyeztetéseken, amelyeket mi kezdeményeztünk.

Power ugyanis az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé akarja terjeszteni  a rakétakísérletek ügyét. Ha bebizonyosodik, hogy olyan rakétákat teszteltek, amelyeket akár nukleáris töltetekkel is felszerelhetnének, akkor az az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatának megsértését jelentené. A Biztonsági Tanács 2231-es számú határozata szerint Iránnak tartózkodnia kell minden olyan tevékenységtől, amely nukleáris töltet hordozására tervezett ballisztikus rakétákkal kapcsolatos, így a ballisztikus rakétatechnika alkalmazásával történő rakétaindításoktól is.

A rakétatesztekről az is kiderült, hogy állítólag Izrael elleni támadásokra számítva szervezték őket, és elsősorban Kadr rakétákat lőttek ki.