Több mint 200 millió kilométert repült már a Föld körül, amit már legalább 6 ezerszer megkerült. Nyugdíjba megy Scott Kelly amerikai űrhajós.
A NASA (Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal) pénteken jelentette be, hogy Scott Kelly űrhajós nyugdíjba vonul április 1-én. Az 52 éves Scott Kelly egyébként rekorder Amerikában. Négy űrutazása alatt összesen 340 napot töltött az űrben. Kelly az orosz Mihail Kornyijenkoval a múlt héten tért vissza a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a Földre. Majdnem egy évet, összesen 340 napot töltöttek a világűrben. Csak ez alatt az egy űrutazás alatt körülbelül 200 millió kilométert tettek meg a Föld körül, és 5440-szer kerülték meg a Földet.

A NASA azóta folyamatosan vizsgálja Kellyt, hogy hogyan hatott a szervezetére  a hosszú űrutazás. Szerencséjükre Kellynek van egy ikertestvére, így folyamatosan össze tudják hasonlítani az eredményeket testvére orvosi adataival. Így rengeteget megtudhatnak az emberi test tűrőképességéről, mielőtt a Marsra küldenének űrhajósokat.

Kelly, aki korábban egy 159 napos misszióban is részt vett, azt mondta, a legnagyobb nehézséget az jelentette a számára, hogy távol volt a családjától és a barátaitól - írja az MTI.