Hogy a látásunk jól működjön, a szemnek megfelelő táplálékra van szüksége. Kövessük az alábbi tanácsokat, s megelőzhetjük a korral járó látásgyengülést és hályogot!
Legyen minél több szín a tányérunkon. Brokkoli, spenót, sárgarépa, paradicsom, mangó, papaya… Az élénk színű zöldségek és gyümölcsök luteint és zeaxantint tartalmaznak, melyek táplálják a szivárványhártyát – a szem színérzékelésért felelős részét. Ugyanakkor tele vannak antioxidánsokkal – ezek védik a sejtjeinket a szabadgyökök káros hatásaitól.

Együnk friss zöldséget és gyümölcsöt – lehetőleg nyersen, így a bennük lévő C-vitamin erősíti a szemben lévő kötőhártyát, s megelőzi a hályogok kialakulását.

Igyunk meg naponta egy pohár vörösbort! A bor kitágítja a mikroereket, így több vérhez és tápanyaghoz juttatja a retinát.

Kétnaponta kerüljön hal a tányérra. Legyen az szardínia, makréla, pisztráng vagy lazac – a hal a legjobb omega3 forrás. Ez a zsírsav biztosítja a szem membránjainak egészségét.

Együnk teljes kiőrlésű gabonaféléket: a fehér kenyér, tészta vagy a hántolt fehér rizs csupán egészségtelen szénhidrátbomba, míg teljes kiőrlésű változatuk tele van magnéziummal és B-vitaminnal, melyek erősítik a látóideget.

Tartsuk jól zárható dobozban a kenyeret –  a teljes kiőrlésű pékáru B vitaminja gyorsan lebomlik fény hatására, így sötét helyen kell tárolni hogy megőrizze tápértékét.

Vissza a csukamájolajhoz! Sok rossz gyermekkori emlékünk fűződhet hozzá, de ez az undorító gyógyszer tele van D vitaminnal, természetes gyulladáscsökkentő és gyorsítja a szem sejtejinek megújulását.

Iktassuk be a hüvelyeseket az étrendünkbe: bab, csicseriborsó, lencse – mind sok B vitamint és magnéziumot tartalmaznak. Ugyanakkor sok bennük a vas is, mely az oxigénnel együtt eljut a szem vérereibe is, s megelőzi a kettőslátást és a szemfáradtságot.

Igyunk minél több vizet. A könnyek elengedhetetlenek a jó szemműködéshez – ha a szervezetünk kiszárad és nem termel eleget, a látásunknak akár két tizedét is elveszíthetjük. Igyunk naponta legalább két liter folyadékot – ha lehet, szénsavmentes ásványvizet.

Vigyázzunk a koleszterinszintre! Ha túl sok “rossz koleszterin” kerül a véráramba, elzáródhatnak a szemet tápláló hajszálerek, ami hosszú távon súlyos látászavarhoz, akár vaksághoz is vezethet. Kerüljük tehát a zsíros sajtokat, húsárut, süteményeket és vajat. 

Forrás: Santémagazine.fr