Régen a balkezes gyerekeket “átnevelték”, hogy jobb kézzel írjanak. Ma már rájöttek, hogy ez nem jó megoldás, hiszen az igaz, hogy megtanultak jobb kézzel is írni, de általában minden mást bal kézzel csináltak.
A legújabb kutatások szerint a balkezesség nem rendellenesség, főleg nem betegség. A genetika és a pszichológia is vizsgálja a balkezesség okát. Az eddigi tapasztalatok szerint az agyfélteke működésével magyarázható. A bal félteke a jobb kezesek meghatározó féltekéje, ez irányítja az írást, a beszédet, az elvont gondolkodást. A bal kezeseknél viszont a jobb agyfélteke a domináns, amely az érzelmeket és a nem verbális memóriát irányítja.

A legújabb kutatások szerint a balkezesség örökletes. Ha a családban balkezes gyerek van, fontos hogy elfogadjuk. Amikor észrevesszük, hogy gyerekünk balkezes, jobb szakemberhez fordulni, ugyanis náluk fennáll a diszlexia veszélye, gondok lehetnek a matematika tanulásánál. Fontos, hogy ne szoktassuk át, mert ez problémákat okozhat.

Vizsgálatok igazolják, hogy az átszoktatott gyerekek nehezebben írnak, és gyakoribb a beszédhibás közöttük. Grafológusok kutatásaiból kiderül, hogy az átszoktatottaknak csökkent a kreativitásuk, az empátiájuk, romlott a kommunikációs képesség, a gyakorlatiasság és jóval többen befelé forduló emberek lettek. Nem könnyű a balkezesek sorsa a mai világban. A használati tárgyak mind jobbkezeseknek készülnek. Szerencsére ma már létezik bolt balkezesek számára is, ahol beszerezhetik a nekik kényelmes tárgyakat, eszközöket.