Iraki kormánycsapatok és velük szövetséges félkatonai csoportok visszaverték az Iszlám Állam fegyvereseinek támadását Bagdad Abu Graib nevű nyugati elővárosában.
Bagdad. Fotó: Europress / Getty
Az elmúlt hónapok legsúlyosabb Bagdad környéki támadásában először három, gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantott az Iszlám Állam, majd tüzet nyitott a biztonsági erők egyik bázisára és a közelben lévő gabonasilókra. Ezek közül az egyik kigyulladt. Legalább nyolc iraki katona és milicista halt meg és 22-en megsebesültek.

Az erősítésként kivezényelt katonai alakulatok a velük szövetséges Hasd Saábi nevű félkatonai szervezet segítségével több órás harcban visszaverték az Iszlám Állam szélsőségeseit – mondta egy névtelenül nyilatkozó biztonsági forrás. Azt mondta, több tucat iszlamistával végeztek.

Egy iraki parancsnok szerint a kormányerők uralják a helyzetet. Kijárási tilalmat rendeltek el. Az iraki főváros felé vezető utakat lezárták, hogy megakadályozzák a szélsőségesek beszivárgását.

Az Iszlám Állam támadása Abu Graib ellen nagy aggodalmat keltett a bagdadi lakosság körében. Elterjedt, hogy dzsihadisták megközelítették a főváros lakónegyedeit, több tucat család hagyta el a nyugati fekvésű külvárost.

Abu Graib mintegy 25 kilométerre nyugatra fekszik Bagdadtól, félúton a főváros és az Iszlám Állam kezén lévő Fallúdzsa között. A település a börtönében elkövetett kínzások révén vált hírhedté: amerikai katonák 2003 után irakiakat kínoztak és aláztak meg itt – írja az MTI.